Decizie. Comisia Europeană a decis să prelungească interdicția exporturilor de ovine și caprine din România în statele UE până pe 30 septembrie 2025. În justificarea prelungirii interdicției cu încă 3 luni, Comisia Europeană invocă incertitudinea persistentă și timpul estimat necesar pentru evaluarea situației epidemiologice din restul țării noastre.
Comisia Europeană a decis să scoată Aradul din carantină, dat fiind că, în perioada de supraveghere, nu a fost semnalat niciun caz de pestă a micilor rumegătoare. În schimb, pentru Bihor, carantina a fost prelungită până pe 10 mai, iar pentru întreg teritoriul României interdicția de a exporta ovine și caprine în UE s-a prelungit până pe 30 septembrie, după ce, inițial, interdicția ar fi trebuit să expire în ziua de 9 iunie. Evident, ANSVSA nu a transmis nimic în acest sens, ultimele comunicate datând de pe la mijlocul lunii martie.
După data adoptării Deciziei de punere în aplicare (UE) 2025/638, România a informat Comisia că supraveghere a bolii că în județul Arad nu a evidențiat nicio dovadă a circulației bolii în zona respectivă, în timp ce situația epidemiologică din restul țării rămâne incertă, iar datele disponibile privind supravegherea bolii nu sunt încă suficiente pentru a evalua situația epidemiologică în ceea ce privește infecția cu virusul pestei micilor rumegătoare, se arată în Decizia Comisiei Europene din 16 aprilie, citată de național.ro
”Având în vedere situația epidemiologică favorabilă din județul Arad și pentru a evita orice sarcină suplimentară datorată restricțiilor inutile de circulație a ovinelor și a caprinelor din zona respectivă către restul teritoriului României, este necesar să se elimine acest județ de pe lista zonelor din România în care trebuie să se aplice măsuri suplimentare, cum ar fi cele aplicabile zonelor suplimentare de restricții, astfel cum se prevede în Regulamentul delegat (UE) 2020/687, și în care circulația ovinelor și a caprinelor în afara perimetrelor externe ale zonelor respective să fie interzisă, pentru o anumită perioadă de timp, după expirarea termenelor corespunzătoare măsurilor care se aplică în toate zonele de protecție și de supraveghere, așa cum figurează în anexa II la Decizia de punere în aplicare (UE) 2025/638”, se precizează în Decizia Comisiei.