PROPUNERE SPRIJIN COVID-19. Mai multe organizaţii ale micilor producători de legume şi fructe solicită Ministerului Agriculturii un sprijin financiar pentru micii fermieri din toate sectoarele. Aceştia reproşează conducerii MADR că i-a ignorat pe micii producători, deşi aceştia pot asigura o bună parte din produsele necesare românilor în criza generată de pandemia de COVID-19.
Iată ce susţin reprezentanţii micilor producători agricoli, într-un comunicat transmis către AGROINFO:
Federaţia Naţională a Lucrătorilor, Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt, Cooperativa Agricolă Legume de Glodeanu Sărat, Organizaţia de Producători Tomate Com şi Federaţia Naţională a Sindicatelor Democratice din Agricultură, ţinând cont de faptul că:
În acest sens, propunem ca:
Ministerul Agriculturii trebuie şi poate să acorde producătorilor agricoli un voucher în cuantum de 3000 euro pentru fiecare producător agricol, respectiv pentru producătorii mici din sectorul legumicol, pomicol şi de creştere a animalelor înscrişi la APIA, indiferent de forma de orgnizare a acestora (persoana fizică, PFA, II, IF, SRL etc.), precum şi producătorilor agricoli care nu sunt înscrişi la APIA, dar fac parte dintr-o cooperativă sau grup de producători.
Aceasta este o măsură de natură să ajute producătorii agricoli mici, cu acest voucher pot achiziţiona cele necesare continuării producţiei. Solicităm acordarea acestui voucher ţinând cont că, în videoconferinţa miniştrilor Agriculturii din UE, Ministerul Agriculturii din România, conform documentului public de pe site-ul ministerului, nu a abordat sub nicio formă problema micilor fermieri din sectorul legume-fructe.
VEZI DETALII despre MĂSURILE DE SPRIJIN SOLICITATE DE MADR PENTRU FERMIERII AFECTAŢI DE COVID-19
CITEȘTE și: URGENŢĂ COVID-19: AVANS PLĂŢI DIRECTE 75%, din SEPTEMBRIE!
ADEVĂRUL despre AJUTORUL de 100.000 DE EURO pentru FERMIERII AFECTAŢI DE CRIZA COVID-19!
Este evident că Ministrul nu a fost informat de problemele sectorului legumicol de către Secretarul de Stat care are atribuţii în acest domeniu. Este surprinzător faptul că ministerul este mai preocupat de „acordarea de sprijin sub formă de sumă forfetară pentru fermierii cei mai afectaţi din punct de vedere economic (clasa de mijloc- IMM -uri)”, numai că producătorii agricoli din sectorul legume-fructe şi creşterea animalelor nu pot fi încadraţi în aşa-zisa „clasă de mijloc”, fiind surprinzătoare preocuparea ministerului de finanţarea IMM-urilor, care oricum au fost ajutate în momentul de faţă prin măsurile luate de Guvern.
Secretarul de Stat care are în atribuţii sectorul legumicol nu ştie sau nu cunoaşte faptul că „Propunerea Comisiei privind noile norme referitoare la ajutoarele de stat pentru sectorul agricol reflectă valoarea acestei forme de sprijin în perioadele de criză. Prin majorarea cuantumului maxim al ajutoarelor acordate fermierilor, autorităţile naţionale vor dispune de o mai mare flexibilitate şi vor putea reacţiona mai rapid şi mai eficace pentru a-i sprijini pe fermierii vulnerabili. În unele cazuri, cuantumul ajutoarelor de stat care pot fi acordate fermierilor în mod individual va creşte cu 66%. Noile norme vor continua să însoţească normele obişnuite privind ajutoarele de stat notificate, pe care statele membre le pot aplica în continuare”, ori se vede faptul că nu există preocupare privind sectorul legume-fructe şi, ceea ce este mai grav, nu am văzut preocupare în ceea ce priveşte asigurarea necesarului de legume proaspete populaţiei. (...)
Atragem atenţia Ministerului Agriculturii că, dacă nu intervine urgent în sprijinul producătorilor agricoli mici şi medii de legume şi fructe, în contextul pandemiei, a stării de urgenţă generate de aceasta şi a măsurilor dispuse de autorităţi, producătorii agricoli vor avea pierderi mari deoarece, pe de o parte, nu îşi mai pot desface produsele, pe de altă parte, din cauza vremii din ultimul timp, dar şi a faptului că nimeni nu poate anticipa ce se va întâmpla cu pandemia COVID-19.
Ori, populaţia are nevoie de alimente, cu preponderenţă legume şi fructe pentru imunitate, iar Ministerul Agriculturii are o dublă responsabilitate odată faţă de fermieri, faţă de populaţia din mediul rural dar şi faţă de consumatori, iar măsurile trebuie luate atunci când se impun.
Noi am propus ministerului o serie de măsuri urgente, care se vede faptul că nu s-au materializat.
VEZI aici DETALII: MĂSURI URGENTE ca să ASIGURĂM HRANA POPULAŢIEI cu PRODUSE ROMÂNEŞTI!
În acest context am creat şi o platformă de vânzare online „Târgul Agro” pentru producătorii agricoli (legumicultori, pomicultori, crescători de animale etc.), care doresc să îşi desfacă producţia realizată într-un mod civilizat, dar şi pentru micii antreprenori care au mici businessuri în domeniul agro-alimentar, catering, dar şi primăriile pentru căminele de bătrâni, căminele de copii, spitale etc., deci şi pentru stat, de unde îşi pot achiziţiona legume, carne, brânză etc. proaspete, la preţ de producător.
Poate în acest context, Ministerul Agriculturii să devină partener într-un astfel de proiect, are datoria morală pentru cetăţeni de a asigura produse proaspete la preţ de producător.
Nu înţelegem de ce lucrurile se fac numai la nivel declarativ, când în contextul pandemiei actuale, dar şi crizei economice care se prefigurează la orizont, Ministerul Agriculturii ar trebui să fie mai prezent ca niciodată cu măsuri directe pentru producători, să fie direct interesat ca produsele proaspete să ajungă pe masa cetăţenilor, să ia măsuri care ele însele generează venituri la bugetul de stat, menţin locurile de muncă, atâtea câte mai sunt, dar menţin şi antreprenorii mici care cu greu şi-au dezvoltat o afacere.
Federaţia Naţională a Lucrătorilor, Preşedinte Horaţiu Raicu
Sindicatul Producătorilor Agricoli OLT, Preşedinte Ion Păunel
Cooperativa Agricolă Legume de Glodeanu Sărat, Preşedinte Breazu Claudiu
Organizaţia de producători Tomate Com, Preşedintele Bujor Mircea
Federaţia Naţională a Sindicatelor Democratice din Agricultură, Preşedinte Tudor Dorobanţu
Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!
Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro
CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo