La sfârşitul săptămânii trecute, am lansat pe portalul nostru de ştiri agroinfo.ro “Vocea fermierului” - o nouă secţiune dedicată în întregime opiniilor dumneavoastră.
Aici, fermierii pot scrie ce dificultăţi au întâmpinat cu privire la: încasarea plăţilor SAPS, accesarea fondurilor europene, arendarea terenului agricol, păşunat, plăţi pe agromediu, plăţi CNDP la animale şi multe altele.
Unul dintre fermieri ne-a scris că în urma depunerii unui proiect pe măsura 141 - Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă a primit 4500 euro în decursul a trei ani, însă prin diverse taxe şi impozite a fost nevoit să achite statului aproape 3800 euro şi a renunţat la proiect.
“În februarie 2009 am depus documentaţia pentru Măsura 141. Am înfiintat I.F. cu toate taxele care s-au cerut. În luna mai am fost chemat la fisc unde m-au obligat să depun Declaraţia de venit 260, pe care am depus-o cu venit 0(zero). Pe 31.12.2009 am primit 1500 euro, bani pe care i-am cheltuit prin achiziţionarea unei combine pentru recoltat cereale, a unei maşini de erbicidat, şi a unei maşini de împrăştiat îngraăşăminte chimice (MIC). În 2010 am primit din nou 1500 euro, dar prin presiuni de la fisc am depus Declaratia de venit 260 în suma 1500 lei cu profit de 800 lei, la care am plătit impozit 128 lei, impozit defalcat pe toate cele 4 trimestre. Pentru anul 2011 am depus Declaraţia cu venit zero, dar impozit tot am plătit ca reprezentând impozit anticipat. Ei şi de aici încep adevăratele probleme: sunt pensionar anticipat din 2008 cu o vechime de 36 ani efectivi iar cu sporul de grupă cca 38 ani cu o pensie de 560 lei. Mi-au făcut poprire pe pensie 400 lei impozit, şi s-a reţinut. Mi-au proprit pensia pe un an respectiv 6720 lei si mi-au şi anulat pensia pentru anul 2010 deci încă 6720 lei. Văzând ce se întâmplă am renunţat la 141, întrucât am primit în total 4500 euro şi am restituit circa 3800 euro, statul nostru a ştiut cum să învârtă treburile şi banii primiţi de la UE să revină tot statului. Oare aşa se procedează şi în celelalte ţări din UE???!!!!”, se întreabă retoric fermierul Aurel.
Tot despre dificila cale de absorbţie a fondurilor europene ne scrie şi preşedintele Asociaţiei Fermierilor Crescători de Bovine din Cluj (AFCBC), Călin Fărgaciu.
“În 07.01.2013 s-a împlinit un an de la depunerea dosarelor pe Măsura 112. Fermierii cu dosare declarate eligibile încă aşteaptă semnarea contractelor cu APDRP. Între timp. în iunie a fost o nouă sesiune de depunere. Întreb: oare reprezintă o normalitete faptul că au trecut 365 de zile şi fermierii nici măcar nu au semnat contractile? În agricultură ca şi în alte sectoare, dar în agricultură fiecare zi e importantă. După un an de criză (seceta), de credite bancare angajate pentru a acumula anumărul de UDE şi condiţii de eligibilitate fermierii să mai aştepte? În acest fel sunt atrase fondurile europene, singura sursă clară de intrare a fondurilor în Romania?” ne scrie Călin Fărgaciu.
Vă mulţumim pentru deschiderea de care da-ţi dovadă!
Daţi Click pe link-ul de mai jos şi scrieţi povestea, problema sau opinia dumneavoastră!
Menţionăm că aceste comentarii reprezintă opinii personale şi nu reflectă în mod necesar poziţia portalului agroinfo.ro