Ministrul Mediului a criticat dur conducerea ARBDD. Incendiile care au mistuit vegetaţia de pe sute de hectare în Deltă sunt o dovadă a haosului din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.
Al doilea incendiu, de mare amploare, în Deltă, din ultimele două săptămâni, s-a petrecut vinerea trecută. A luat foc stufărişul de pe grindul Istria şi au ars circa 45 hectare de vegetaţie, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea.
Focul a fost stins cu dificultate de pompieri după şapte ore de luptă cu flăcările în condiţii dificile, pentru că utilajele de stingere ale pompierilor au pătruns cu greu în zona dintre apele Lacului Sinoe, iar vântul puternic a favorizat extinderea incendiului.
În această zonă, aflată sub protecţie ecologică, vegetaţia a fost afectată de incendiu pe aproape 200 de hectare.
ARBDD: Nu sunt pagube majore
Grigore Baboianu, guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), a afirmat că incendiul de la Vadu nu ar fi produs pagube majore biodiversităţii.
Guvernatorul Deltei a precizat că au ars stuf uscat şi ierburi existente pe grind, iar fauna ar fi fost afectată în mică măsură, pentru că păsările care cuibăresc de regulă aici părăsiseră cuiburile înaintea producerii incendiului şi se pregăteau de migrare spre alte zone mai calde.
În privinţa incendiului de la Istria nu s-a efectuat o evaluare a pagubelor produse, dar specialiştii susţin că situaţia este similară cu cea de la Vadu în ceea ce priveşte efectele produse asupra florei şi faunei. Agenţii ecologi ai ARBDD susţin că la Vadu, vegetaţia se reface foarte repede, zona a înverzit şi stufărişul îşi revine foarte repede.
Împroprietăriri ilegale şi incendii provocate
Există voci care spun că incendiile provocate de crescătorii de animale s-ar datora proastei administrări a Deltei de către ARBDD şi compromisurilor făcute de această instituţie. Pe grindurile Chituc şi Istria, unde s-au produs ultimele două incendii, păşunatul ar trebui interzis pentru că aceste terenuri nu au statut de islaz.
Agenţia Domeniilor Statului (ADS) şi autorităţile din Constanţa au retrocedat sute de hectare pe aceste grinduri localnicilor, ca şi cum terenul ar fi fost agricol, deşi în Legea ARBDD apare ca domeniu public de interes naţional cu statut de arie protejată.
ADS a concesionat, de asemenea, 4,4 hectare la Gura Portiţei omului de afaceri Alexandru Bittner, deşi terenul se află în patrimoniul naţional şi în administrarea ARBDD. Proprietarii şi administratorii acestor terenuri au construit imobile şi pasc animalele pe terenuri aflate sub protecţie ecologică, iar ARBDD nu a intervenit.
Ministrul Mediului critică
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a criticat în termeni foarte duri conducerea ARBDD privind modul în care s-a intervenit la aceste incendii. „Nici nu se ştie câte hectare au ars, unii spun că ar fi afectate câteva hectare, alţii că sunt zeci de hectare, iar informările privind aceste evenimente le primim la minister cu mare întârziere. Atrag atenţia guvernatorului ARBDD să rezolve problemele din Deltă într-un timp foarte scurt. Altfel vom lua măsuri!”, a declarat acesta.
sursa: romanialibera.ro