Adama
Vinasa Rompak

Galaţi: Pescuitul de agrement a devenit industrie

Publicat: 31 august 2011 - 10:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Concurenţa cu pescarii de la Dunăre, care prind peşte „gratuit”, fără investiţii, obligă  patronii de exploatări să îşi amortizeze cheltuielile din pescuitul de agrement.

La Galaţi, pescuitul de agrement se află într-o ascensiune fără precedent, devenind un adevărat fenomen. „Secretul” a fost expus recent de prof. univ. dr Neculai Patriche, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică şi Acvacultură (ICDEAA) Galaţi.

El spune că acest fenomen e efectul concurenţei pe piaţă a peştelui prins în Dunăre „gratuit”, fără investiţii în resursa piscicolă, cu peştele produs în exploatările ale căror proprietari îşi amortizează investiţiile prin taxele pentru pescuitul sportiv.

De la sursă, Dunăre, până la piaţă, peştele ajunge la preţ dublu
„E mult mai uşor să merg la malul Dunării, să pescuiesc, să traulez şi să scot peştele cu efort economic mic, pentru că nu plătesc nimic la resursă din cauză că acel peşte creşte singur, şi mă duc şi dau peştele la patronul care mă stăpâneşte cu o anumită sumă, de la 4 la 7 lei. Iar acela vinde peştele la piaţă cu un preţ dublu. Cu 15 lei. Iar dacă vine să îl cumpere de la mine din fermă, patronul de magazin îl cumpără cu 11 lei, pentru că eu investesc muncă, introduc tehnologie, am consumuri, cheltuieli pe care trebuie să le acopăr. Să vină la mine să cumpere cu 11 lei, să mai pună el 1 leu şi să vândă pe cantitate ca să aibă absorbţie pe piaţă? Nu, pentru că el a observat că piaţa poate să îi absoarbă o anumită cantitate de peşte. La un preţ mare înseamnă o cantitate mai mică, iar asta înseamnă că nu mai are nevoie de serviciul din acvacultură, pentru că îl găseşte «moca» în Dunăre, iar profitul e dublu. Cei din ferme, care erau producători, pot vinde şi ei prin magazinele specializate, la concurenţă. Ca să reducă din cheltuieli, au scăzut producţiile cu tehnologii moderne şi au transformat exploatarea respectivă într-una  în care s-a introdus ceva resursă piscicolă, a dat ceva mâncare şi a scos o cantitate de peşte relativ egală cu ce poate produce şi un lac natural. Ca să compenseze, deschide pescuitul cu undiţa. Vine omul, i-a dat banul şi a scos un venit. Dar dacă înainte de pe un hectar de baltă scotea până la 2 tone de peşte, acum scoate de la 15 la 70 kg sau 200 kg. Dar nu mai face, prin tehnologie, o producţie de 1,5-2 tone/ha”, a declarat prof. Neculai Patriche.

Pescuit_b

150.000 de posesori de undiţe, doar 8.600 membri ai asociaţilor de pescari
În judeţul Galaţi există, după unele surse, peste 150.000 de posesori de undiţe şi lansete, ceea ce înseamnă un sfert din populaţia judeţului. Sunt însă membri ai asociaţiilor de pescari numai 8.600 dintre aceştia. La fiecare sfârşit de săptămână, lacurile şi bălţile din preajma Galaţiului sau cele de peste Dunăre sau din Lunca Prutului şi Siretului sunt luate cu asalt de „pescarii amatori”, iar pe Digul Bădălan, cale de sute de metri, cu greu mai poate fi găsit un loc de pus 2-3 lansete.

Pescarii vin cu familiile şi prietenii, fac şi un grătar şi a devenit o imagine obişnuită să vezi şi femeile aruncând cu lanseta.
sursa: românialiberă.ro

Vizualizat: 2442 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Combaterea braconajului piscicol: sute de pescari legitimaţi şi controlaţi de poliţişti

Combaterea braconajului piscicol: sute de pescari legitimaţi şi controlaţi de poliţişti

Sute de pescari au fost legitimaţi şi controlaţi de poliţiştii brăileni într-o acţiune de prevenire şi combatere a braconajului piscicol, în urma căreia s-au aplicat amenzi în valoare de aproximativ 3.000 de lei, se arată într-un comunicat remis luni de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Brăila.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii