LEGI CARE FAVORIZEAZĂ MISTREŢII ŞI VÂNĂTORI VÂNAŢI LA RÂNDUL LOR! Autorităţile au cerut reducerea de urgenţă a numărului de mistreţi, vinovaţi de răspândirea pestei porcine africane (PPA), dar, aşa cum este în prezent legea vânătorii, măsura ar fi imposibil de aplicat. Asta afirmă un fermier care administrează şi mai multe fonduri de vânătoare.
Se înmulţesc focarele de pestă porcină africană (PPA) în toată ţara. La presiunea fermierilor, autorităţile au recunoscut că vinovaţi de răspândirea bolii sunt mistreţii şi au dispus lichidarea acestora în mai multe fonduri de vânătoare.
Pe 22 august 2019, Comitetul Local de Combatere a Bolilor Arad a decis să fie ucişi toţi porcii din gospodării din satele Cintei şi Nădab din judeţul Arad şi toţi mistreţii din fondurile de vânătoare aflate în apropierea celor două sate.
Detalii AICI: Începe MĂCELUL în judeţul ARAD! Dimitrie Muscă: Sunt CRIMINALI!
În Timiş, prefectul Eva Andreaş a cerut, pe 26 august 2019, în cadrul unei şedinţe care a avut loc la sediul Gărzii Forestiere de Mediu Timiş, eliberarea autorizaţiilor de vânătoare pe toate fondurile de vânătoare din judeţ pentru recoltarea cotelor de mistreţ stabilite conform Planului de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane în România.
Numai că LEGEA, CARE E FĂCUTĂ DE OAMENI, ŢINE TOT CU MISTREŢII!
„Dacă nu se schimbă legea vânătorii, atât stoparea pestei porcine, prin reducerea de urgenţă a numărului de mistreţi, cât şi problema pagubelor la culturile agricole vor rămâne o utopie”, atrage atenţia fermierul Cristian Chişmorie din judeţul Arad. Acesta face parte dintr-o asociaţie care administrează mai multe fonduri de vânătoare şi explică, pe larg, într-un mesaj pe care l-a trimis către AGROINFO, de ce noile măsuri împotriva PPA vor fi imposibil de aplicat.
VÂNĂTORII VÂNAŢI!
Domnilor, batem apa în piuă cu împuşcarea mistreţilor la pândă, pentru stoparea pestei porcine şi reducerea pagubelor la culturi, dar nu avem în vedere o chestiune esențială și fundamentală care împiedică ca mistreții să poată fi recoltaţi de către vânători de îndată, la pândă sau dibuit, cum cer autoritățile. Domnule ministru, stimați parlamentari, distinși politicieni, cotele de recoltă la mistreţ nu pot fi realizate de îndată, atâta timp cât legislaţia actuală în vigoare interzice pe de o parte, vânarea mistrețului pe timp de noapte cu lanternă și, pe de altă parte, vânarea mistrețului pe timp de noapte prin mijloace de ochire pe timp de noapte, aceasta, în condițiile în care mistrețul este o specie NOCTURNĂ 95%!
Credeți-mă, avem în gestiune 6 fonduri de vânătoare, iar vânătorii refuză efectiv să mai stea la pândă la mistreţ după apus, deoarece și ei, la rândul lor, sunt vânați de cei de la Serviciul Arme (Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din Poliţia Română - n.red.), care trebuie să își facă „targetul de dosare”, mai ales dacă-s sesizați de către vreun nemulțumit. Dacă vânătorii sunt prinși de cei de la Serviciul Arme cu lanterna pe pușcă sau alte mijloace de ochire pe timp de noapte (nightvision sau termal), pe lângă faptul că rămân fără puști, au și un dosar penal în colecția lor de trofee, cu care se pot lăuda. După legea noastră tâmpită, mistreţul se poate vâna și pe timp de noapte, cu condiția ca vânătorul să nu aprindă lanterna (adică doar la lumina lunii), ori în condițiile astea, nu prea găsești vânători care să riște să se împuște între ei la lumina lunii, de dragul pestei porcine sau pagubelor la culturi.
Domnilor politicieni, în aceste condiții și cu astfel de legislație, vânătorii nu au cum să vă ajute să reduceți de urgenţă numărul de mistreţi, în vederea stopării pestei porcine, deoarece vânătoarea pe timp de noapte cu lanterna, nightvision sau termalul este infracțiune, iar atât vânătorii, cât și cei de la Serviciul Arme știu foarte bine acest lucru.
Atâta timp cât nu modificați legea, pentru ca mistrețul să poată fi împușcat pe timp de noapte cu mijloace de ochire pe timp de noapte (sau cel puțin cu lanterna), dat fiind faptul că mistreţul e pur și simplu NOCTURN, atât stoparea pestei porcine prin reducerea de urgenţă a numărului de mistreţi, cât şi problema pagubelor la culturile agricole va rămâne o utopie. Mai mult, obligați prin lege ca vânătorii de bună credință să devină infractori, vânători cu mâna cărora doriți să scoateți castanele pestei porcine din foc!
Chişmorie precizează că, potrivit actualei legi a vânătorii „vânătoarea pe timp de noapte la lumina farurilor autovehiculelor, sau folosirea dispozitivelor (...) cuprinzând amplificatoare de lumină reziduală, dispozitive de vedere în infraroşu şi dispozitive cu termoviziune, care permit observarea vânatului pe timp de noapte şi tragerea pe întuneric asupra acestuia constituie infracţiune de braconaj şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă” (Art. 42 alin. 1 lit. m).