Federaţia Oierilor de Munte din România atrage atenţia cu privire la numeroasele semnale primite din teritoriu cu privire la imposibilitatea depunerii cererii de solicitare a subvenţiilor pentru păşunile închiriate, arendate sau concesionate.
Potrivit unei adrese a Federației Oierilor de Munte trimisă la Ministerul Agriculturii, ANSVSA şi APIA, această situaţie a creat riscul major, deosebit de grav, ca asociaţiile şi cooperativele să nu mai poată depune cererile la APIA, să piardă contractele pentru păşuni şi pentru suprafeţe foarte mari să nu poată fi accesate subvenţiile.
Problemele semnalate se referă la următoarele situaţii:
1. ANSVSA a transmis în judeţe o Notă cu privire la proceclura de obţinere a codului de exploataţie pentru asociaţii, în care se menţionează ca asociatiile să se autorizeze ca utilizatori SNIIA pentru a-şi face singure înregistrarea trecerii animareror care asigura încărcătură pe suprafaţă, în codul de exploataţie al asociaţiei. Însă pentru acest lucru este nevoie de timp şi se va depăşi termenul limită de depunere a cererii de plată.
2. La APIA, în unele judeţe, se solicită ca cererea de plata pentru păşuni să se depună după ce animalele care asigură încărcătura pe suprafaţă sunt transferate pe Codul de exploataţie al asociaţiei, operaţiune care va face ca termenul de 10 iunie să fie depăşit.
3. Situaţia fermierilor este foarte dificilă, deoarece firmele care se ocupă cu achiziţionarea mieilor, profită de faptul că subvenţiile pe animnale nu se dau, şi cumpără mieii cu circa 6 Lei/kg., de cele mai multe ori spunând că plata se va face în terrnen de 30 de zile, sau mai mult.
4. De asemenea ANAF, îi execută silit pe crescătorii de anirnale care nu au plătit impozitul pe normă de venit. Nu avem subvenţiile în buzunar, deşi suntem în iunie.
Federaţia Oierilor de Munte aşteaptă soluţii şi reguli clare transmise în teritoriu, pentru a debloca situaţia.