Adama
AGRICOVER

Legea pajiştilor: Concesionări pe minim 10 ani şi închisoare pentru cei care folosesc subvenţiile în alte scopuri

Publicat: 14 noiembrie 2011 - 22:19
5 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, în 14 noiembrie 2011, Legea pentru organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor, care stabileşte reguli pentru conservarea tuturor suprafeţelor de pajişti şi păşuni declarate ca atare la  1 ianuarie 2007. Legea aduce ca noutate obligativitatea elaborării unui amenajament pastoral pentru fiecare pajişte, dar şi obligaţia consiliilor locale de a concesiona pajiştile comunale pe cel puţin 10 ani. Documentul mai prevede închisoare de până la doi ani pentru cei care folosesc în alte scopuri subvenţiile primite pentru întreţinerea pajiştilor, dar este blândă cu cei care dau în folosinţă pajiştile unor persoane neîndreptăţite.

Legea defineşte pajiştile, plantele furajere erbacee şi fâneţele astfel:
a) pajişte – suprafaţă agricolă de păşuni, fâneţe şi islazuri comunale consacrată producţiei de iarbă şi de alte plante furajere erbacee, însămânţate sau naturale, care nu fac parte din sistemul de rotaţie al culturilor din exploataţii de cel puţin 5 ani şi care sunt administrate de către agricultori pentru păşunatul animalelor şi producerea de furaje, cu respectarea bunelor condiţii agricole şi de mediu;

b) iarbă şi alte plante furajere erbacee - toate plantele erbacee care se găsesc în mod natural pe păşuni, fâneţe şi islazuri comunale sau sunt incluse în amestecurile specifice pentru însămânţări şi supraînsămânţări, din familiile de graminee şi de leguminoase utilizate ca furaje în hrana animalelor erbivore, pe baza cărora se calculează producţia, valoarea nutriţională a pajiştei şi capacitatea de păşunat;

c) fâneaţă – suprafaţă agricolă care, conform practicii agricole locale, este recunoscută ca fiind destinată recoltării de furaje pentru animale. Pajiştile pot avea în decursul aceluiaşi an utilizare mixtă, păşune, fân şi fân însilozat.

Căpiţe de fân_b

Potrivit  legii, vor fi supuse regimului de organizare, administrare şi exploatare toate categoriile de pajişti, din toate zonele, cu excepţia pajiştilor care urmează să fie împădurite, dacă împădurirea se realizează cu respectarea condiţiilor locale de mediu.

Toate pajiştile vor fi exploatate pe baza unor amenajamente pastorale obligatorii, făcute de Ministerul Agriculturii şi plătite de cei care folosesc pajiştile

Legea prevede că pajiştile comunale şi urbane vor fi folosite exclusiv pentru păşunat, fâneţe şi pentru cultivarea plantelor erbacee specific zonei, în vederea obţinerii de masă verde, fân sau seminţe, iar modul de folosire şi exploatare a pajiştilor va fi stabilit prin amenajamente pastorale sau silvo-pastorale întocmite, după caz, de Ministerul Agriculturii sau de Ministerul Mediului şi Pădurilor. Costurile pentru realizarea amenajamentului vor fi suportate de asociaţiile crescătorilor de animale care folosesc pajiştea prin contract.

Amenajamentul pajiştilor comunale şi urbane va cuprinde, în mod obligatoriu, cel puţin următoarele elemente:
a) denumirea, suprafaţa, vecinii şi hotarele pajiştei;
b) actele doveditoare ale dreptului de proprietate, precum şi planul cadastral;
c) descrierea situaţiei geografice şi topografice a pajiştei;
d) descrierea solului şi a florei;
e) calitatea pajiştei;
f) determinarea părţilor din pajişte care sunt oprite de la păşunat;
g) modurile de folosire anterioară a pajiştei, numărul şi speciile de animale ce au păşunat în trecut;
h) capacitatea de păşunat a pajiştei;
i) delimitarea drumurilor şi a potecilor;
j) localizarea adăposturilor pentru animale şi îngrijitori;
k) parcelarea păşunatului pe secţiuni pentru diferite specii de animale;
l) lucrările de îngrijire şi îmbunătăţiri anuale ale pajiştilor;
m) culturile de plante de întreţinere ce urmează a se înfiinţa pe pajişte;
n) orice alte elemente necesare punerii în valoare şi exploatării raţionale a pajiştei.

Consiliile locale vor fi obligate să concesioneze păşunile comunale pe minim 10 ani

Legea mai prevede şi că, pe baza cererilor organizaţiilor şi asociaţiilor locale ale crescătorilor de animale legal constituite, consiliile locale vor fi obligate să scoată la licitaţie, până la data de 1 februarie a fiecărui an, concesionarea pajiştilor pentru o perioadă de minim 10 ani şi o încărcătură optimă de animale pe hectar de minim 0,3 UVM/ha. În cazul în care organizaţia sau asociaţia locală a crescătorilor de animale nu asigură o încărcătură minimă de 0,3 UVM/ha de pajişte, suprafaţa prevăzută în contractul de concesiune se diminuează proporţional cu efectivele deţinute, iar în comunele în care există o singură asociaţie locală de creştere a animalelor, aceasta va beneficia de dreptul de concesionare prin atribuire directă.

Turmă pe pajişte_b

Crescătorii de animale care folosesc pajiştile vor avea obligaţia de a efectua  lucrările de întreţinere a acestora, iar aceste lucrări vor fi trecute în contractual de concesiune.

Pajiştile împădurite vor putea fi readuse în circuitul pastoral, la propunerea camerelor agricole zonale şi cu aprobarea camerelor agricole judeţene, pe baza unor studii de transformare şi a unor programe de îmbunătăţire şi exploatare a acestora, întocmite de unităţile de specialitate autorizate, sau prin realocarea unor suprafeţe echivalente de pajişti, dar recoltarea masei lemnoase de pe aceste terenuri se va face numai cu respectarea normelor tehnice silvice de exploatare.

Legea mai include prevederi referitoare şi la modul de înstrăinare a pajiştilor şi la utilizarea banilor din aministrarea acestora. Normele de aplicare a legii şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească utilizatorii de pajişti care vor încheia contracte de concesiune vor fi stabilite prin ordin al ministrului Agriculturii în maxim 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, adică de la data publicării în Monitorul Oficial.

Închisoare până la doi ani pentru utilizarea în alte scopuri a subvenţiilor acordate pentru întreţinerea pajiştilor şi amenzi mici pentru cei care cei care dau în folosinţă pajiştile unor persoane neîndreptăţite

Schimbarea destinaţiei suprafeţei de pajişte în alte categorii de folosinţă fără aprobările legale în vigoare, utilizarea în alte scopuri a subvenţiilor acordate pentru lucrări privind îmbunătăţirea şi întreţinerea pajiştilor şi exploatarea lemnului de pe pajiştile împădurite fără obţinerea studiilor de transformare vo rfi considerate infracţiuni şi vor fi pedepsite cu închisoare de la două luni la 2 ani.

Păşune înverzită_b

Păşunatul neautorizat sau introducerea animalelor pe pajişti în afara perioadei stabilite pentru păşunat, împiedicarea sau întârzierea lucrărilor prevăzute în amenajamentele pastorale şi planurile de exploatare, introducerea pe pajişti a altor specii de animale decât cele stabilite prin amenajamentele pastorale, neîndeplinirea de către deţinătorii sau utilizatorii de pajişti a obligaţiilor prevăzute în contract, circulaţia pe pajişti cu orice mijloace de transport, inclusiv cu atelaje (căruţe), care cauzează deteriorarea acestora, introducerea animalelor pe pajişti fără a deţine contract şi darea în folosinţă a pajiştei, fie pentru păşunat, fie pentru obţinerea de producţii de culturi furajere, persoanelor care nu sunt îndreptăţite vor fi considerate contravenţii şi vor fi sancţionate cu amenzi între 250 şi 1.500 lei.

400.000 ha de păşuni au “dispărut” în ultimii doi ani

În România, pajiştile ocupă  o suprafaţă de 3,4 milioane ha, iar fâneţele - 1,5 milioane ha, reprezentând 34% din suprafaţa agricolă a ţării, ceea ce situează ţara noastră, după această dimensiune, pe locul cinci în Europa. 97% din suprafeţele cu păşuni şi fâneţe din România sunt în domeniul privat şi doar 3% în domeniul public, se arată în expunerea de motive a Legii pajiştilor.

Datele provizorii ale ultimului Recensământ General Agricol realizat anul trecut arată, însă, că România avea, în 2010, aproape 4,5 milioane ha cu păşuni şi fâneţe. “Am constatat că, în ultima perioadă, în ultimii ani, din 2007, aproximativ 400 de mii de hectare de păşuni au fost supuse presiunii - pe de o parte a valului imobiliar, pe de altă parte a cultivării lor cu producţie vegetală”, a spus deputatul Marian Avram în şedinţa Camerei Deputaţilor din 12 octombrie 2011, în care a fost dezbătut proiectul de lege.

Vizualizat: 24622 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Fost primar dâmboviţean şi un funcţionar APIA, judecaţi pentru fraudarea banilor pentru păşuni

Fost primar dâmboviţean şi un funcţionar APIA, judecaţi pentru fraudarea banilor pentru păşuni

Fostul primar al comunei Cornăţelu, judeţul Dâmboviţa, Liviu Georgescu, Sorin Bărbulescu, funcţionar din cadrul Centrului Local Târgovişte al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) şi administratorul SC Mateus SRL, Cristian-Alexandru Matei, au fost trimişi în judecată de DNA pentru fraudare de fonduri comunitare, fiind acuzaţi că au fraudat bugetul UE şi bugetul naţional cu 23.000 euro din banii acordaţi pentru păşuni.

APAF: Consiliile Locale încasează necuvenit fonduri europene destinate întreţinerii păşunilor

APAF: Consiliile Locale încasează necuvenit fonduri europene destinate întreţinerii păşunilor

Asociaţia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale şi Altor Abuzuri ale Statului (APAF) acuză primarii şi Consiliile Locale din majoritatea comunelor din România că încasează necuvenit fondurile europene alocate pentru întreţinerea păşunilor şi islazurilor, deşi principalii beneficiari ar trebui să fie crescătorii de animale.

Botoşani: Prefectul a solicitat suspendarea plăţilor subvenţiei pentru păşuni

Botoşani: Prefectul a solicitat suspendarea plăţilor subvenţiei pentru păşuni

El a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că există indicii de comitere a unor ilegalităţi în atribuirea contractelor de închiriere a păşunilor. Potrivit acestuia, suprafeţele de păşunat sunt puse la dispoziţia unor persoane juridice sau fizice apropiate primarilor, în scopul obţinerii de către acestea a subvenţiilor acordate de Uniunea Europeană (de 50 euro/hectar).

Pajiştile de altădată...

Pajiştile de altădată...

Deşi există o ofertă foarte mare de suprafeţe pentru păşunatul animalelor, în multe cazuri nutreţul este insuficient, din cauza producţiilor foarte scăzute şi a calităţii necorespunzătoare generate de lipsa aproape totală a lucrărilor de îngrijire şi fertilizare, a absenţei unor dotări minime ca alimentăarea cu apă, existenţa umbrarelor etc.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   
5.
curelaru mihaela
|
07. 13, 2012. Friday 21:48

Cata dreptate ai , Florine!!!Mereu mai trebuie o semnatura,o hartie , ....pana nu-i saturi pe toti (de la portar incepand si pana sus )nu rezolvi nimic.Ce sa mai zici de informare ...astea ar trebui trecute la secrete de stat si tot le auzi mai usor .

4.
borodi
|
05. 31, 2012. Thursday 23:23

chiar nu se poate face nimic sa poti sa primesti o parte din pasune nici legal

3.
borodi
|
05. 31, 2012. Thursday 23:14

sint din judetul timis miam deschis o societate cu profil agricol si detin un numar de bovine am depus o cerere la primarie pentru pasune si nu vor sa mi se dea unde as putea sa ma adresez casa dobindesc oparte din pasune sau ce pot sa fac

2.
emil
|
12. 02, 2011. Friday 18:47

daca primarul nu este de acord cu asta...?

1.
Laur006
|
11. 15, 2011. Tuesday 12:37

"Consiliile locale vor fi obligate să concesioneze păşunile comunale pe minim 10 ani"

Nu prea am reusit sa-mi dau seama ce se intampla cu UAT-urile care deja au concesionat pasunile (ma rog... serviciile pt intretinerea lor) cf Ordinului 118/2009... Vor anula contractele respective si vor face o noua licitatie?

Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii