Laurenţiu Baciu: „Am cerut ministrului Agriculturii REVIZUIREA contractelor ADS!”
Liderul Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, a cerut revizuirea contractelor de concesiune ale Administraţiei Domeniilor Statului (ADS).
„Este foarte adevărat că din vreo 380 de mii de hectare, 90 la sută sunt exploatate de fermieri, alţii decât români: austrieci, arabi, greci, italieni... O să vă surprindă, probabil, că eu ca lider al agricultorilor din România, nu am niciun metru pătrat concesionat de la ADS”, a declarat Laurenţiu Baciu, invitat la deschiderea oficială a Târgului internaţional EXPOAGROUTIL, ediţia cu numărul XXVI, de la Constanţa, care şi-a deschis porţile în perioada 3-6 mai 2018.
Trebuie revizuite contractele „băieţilor deştepţi” cu ADS
Preşedintele LAPAR a continuat: „Zilele trecute îi spuneam Ministrului Agriculturii că trebuie revizuite aceste contracte, să vedem cum au fost date. Şi vă dau o speţă, sigură, în care un ( sunt acolo unde se poate ), undeva pe la Giurgiu, are luate de la ADS aproape pe 2.000 de hectare şi sunt în insolvenţă. De fapt, insolvenţa, practic, ar fi pe bunurile private ale aceluia care a pus mâna şi pe proprietatea statului. El exploatează circa 1.800 -1.900 hectare într-un sistem destul de... neconform şi încasează sume enorme de la APIA. Nefiind de profesie, se face că seamănă, că munceşte terenul numai ca să-şi ia banii. Deci, sunt lucruri extrem de ciudate la ADS, dar care odată şi odată trebuie puse la punct, indiferent pe cine aş supăra. Probabil că şi aici sunt situaţii de genul ăsta. Cred că terenurile acelea ar fi foarte bine administrate de către cei care aduc plusvaloare pentru că statul nu câştigă nimic. Lucrurile nu sunt în regulă”.
Pregătirea licitaţiei de concesionare, exact în „luna cadourilor”!
Că lucrurile sunt la ADS sunt uneori la limita legalităţii, o arată cazul unui fermier din comuna Crucea, judeţul Constanţa. Alexandru Grăniceru a deţinut de la Administraţia Domeniilor Statului o suprafaţă de 300 ha la Dăbuleni, judeţul Dolj. În anul 2105 a participat la licitaţie şi şi-a adjudecat terenul. „Contractul era valabil până la concesionare. Ei bine, conducerea centrală a ADS făcut o manevră: a pregătit şi organizat licitaţia pentru concesionarea terenului exact în perioada sărbătorilor de iarnă. A postat anunţul pe situl ADS pe 23 decembrie 2016, vineri, înainte de Crăciun, cu termenul limită de procurarea caietului de sarcini - 3 ianuarie. Nu am fost anunţat, în contract nu există această obligaţie din partea ADS, licitaţia s-a ţinut pe 16 ianuarie 2017 şi am pierdut terenul. Societatea care a câştigat s-a constituit cu circa trei săptămâni înainte de anunţarea licitaţiei. Am înţeles că acţionari sunt doi români - unul din Constanţa şi altul din Bucureşti - şi un cetăţean german. La acea dată aveam terenul cu semănături de toamnă”, ne-a declarat tânărul Alexandru Grăniceru (foto).