Fermieri români se pregătesc să ia din nou cu asalt Parlamentul. De data asta sunt mai mulţi, din toate sectoarele, şi sunt mai revoltaţi ca niciodată. Pe lângă banii din subvenţii şi rezolvarea urgentă a unor legi amânate de luni de zile, producătorii agricoli mai cer ceva ce nu s-a auzit până acum: instituţii de informare şi îndrumare în număr egal cu cele 67 de instituţii de control şi amendă!
7 iunie 2016, în Parcul Izvor din faţa Palatului Parlamentului din Bucureşti, de la ora 12.00. Veniţi toţi cei cărora vă pasă!, le transmite fermierilor români Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Organizaţia producătorilor agricoli din sectorul vegetal anunţă că mitingul este organizat de LAPAR împreună cu Federaţia ROMOVIS, Federaţia PROOVIS, Federaţia Natională a Crescătorilor de Ovine din România ( Dobrogea), Asociaţia Crescătorilor de Bovine din Judeţul Covasna, Federaţia Naţională PRO AGRO, Federaţia Crescătorilor de Bovine din România, Asociaţia Naţională a Crescătorilor de Vaci de Carne şi Federaţia Naţională CAPRIROM.
Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, spune că a cerut autorizaţie de protest la Primăria Capitalei pentru 10.000 de fermieri, însă a primit aprobare pentru mai puţini, aşa că nu poate spune exact câţi fermieri o să fie în faţa Parlamentului. Zice doar că vor fi foarte, foarte mulţi fermieri. Chiar dacă nu-i nici democratic, nici corect să opreşti oamenii să vină la miting, şeful LAPAR n-ar vrea totuşi să se pună rău cu autorităţile care au dat acordul pentru protest sau cu jandarmii. Se teme şi că aceştia ar putea încerca să-i oprească pe fermieri să intre în Bucureşti.
Baciu mai spune că protestul se va desfăşura doar în faţa Parlamentului: Nu mergem nicăieri, pentru că noi avem treabă la Parlament. Sunt chestiuni care sunt de ani de zile şi se amână de la o lună la alta şi noi rămânem tot acolo.
Deşi mai este puţin timp până la vacanţa parlamentară, care începe la 1 iulie, preşedintele LAPAR speră să fie un protest reuşit, în sensul că revendicările fermierilor să fie rezolvate.
Ce vor să rezolve fermierii:
1. Responsabilii de întârzierea subvențiilor să suporte consecințele;
2. Reglementarea fiscalizării (TVA, subvențiile nu trebuie supuse fiscalizării, producătorii agricoli sunt supuși unor abuzuri ANAF!);
3. Legea etichetării produselor agroalimentare;
4. Vânzarea terenurilor agricole către străini să fie stopată în regim de urgență;
5. Legea vânătorii, cea care, după „expirarea” OUG 60/2015, blochează din nou pășunatul între 6 decembrie și 24 aprilie și limitează numărul de câini la turma de oi;
6. Legea 321 - produse românești în supermarket-uri (programată pentru vot chiar pe 7 iunie, în ziua protestului –n.red.);
7. Crearea de instituţii de informare şi îndrumare în număr egal cu cele 67 de instituţii de control şi amendă.
Cu regret pentru unii, această manifestaţie nu are nici o legătură sau caracter politic, subliniază LAPAR.