Telemeaua de Covurlui ar putea fi certificată drept produs tradiţional aflat sub protecţie europeană, în cel mult doi ani. Asociaţia producătorilor de produse tradiţionale din această zonă a judeţului Galaţi a demarat deja procedurile necesare pentru protecţia la nivel naţional.
„Asociaţia producătorilor de produse tradiţionale Covurlui din Galaţi a întocmit deja dosarul pentru obţinerea în prima fază a protecţiei naţionale. După acreditarea acestuia de instituţiile de certificare, dosarul va sta pe site-ul Ministerului Agriculturii timp de 60 de zile, respectiv perioada de opoziţie, după care, dacă niciun alt producător nu va contesta reţeta, dosarul pleacă spre Bruxelles pentru obţinerea protecţiei europene a denumirii de origine. Toată aceste demersuri durează în jur de un an şi jumătate”, a declarat, pentru Agerpres, Marius Verdesi, unul din producătorii brânzei de Covurlui.
În prezent, România are doar un singur produs tradiţional cu denumire de origine protejată la nivel european, respectiv magiunul de Topoloveni, fabricat după o reţetă tradiţională atestată din anul 1914, dar MADR are înregistrate ca produse tradiţionale peste 2.700 de astfel de produse.
„România are în acest moment doar un singur produs cu indicaţie geografică protejat la nivel european. Consider că este momentul să accelerăm puţin lucrurile şi să ne pregătim în următoarele luni să ajutăm fiecare de unde suntem, să oferim tot sprijinul nostru pentru înregistrarea unui număr cât mai mare de produse tradiţionale”, a declarat Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură, citat de Agerpres.
Oficialul european a propus Ministerului Agriculturii să pregătească o echipă în acest domeniu, iar direcţia de agricultură de la Bruxelles îi va sprijini cu informaţii privind legislaţia europeană.
Sursa: Agerpres