PRODUS ROMÂNESC RECUNOSCUT LA NIVEL EUROPEAN. Începând cu 3 decembrie 2018, Scrumbia de Dunăre afumată, produsă de Miadmar sub brandul Deltaica – Tradiţii Sănătoase, a primit aprobarea Comisiei Europene (CE) pentru a deveni produs cu indicaţie geografică protejată (IGP), anunţă Reprezentanţa CE în România.
Scrumbia de Dunăre este un peşte sălbatic care migrează din Marea Neagră în Dunăre. Specia nu poate fi crescută în acvacultură şi este capturată numai în cursul migraţiei pe Dunăre. Are 250-400 grame şi între 25-30 centimetri şi este recunoscut drept cel mai bogat peşte în grăsimi din lume, raportat la talia sa.
Scrumbia este pregătită sub formă întreagă, după curăţare, sărată şi afumată la rece după o metodă veche, din aria geografică definită. Peştii afumaţi sunt de culoare aurie, metalizată, datorată procesului de afumare.
VIDEO: DELTAICA, un brand cu tradiţie... sănătoasă
Pentru localnicii din Delta Dunării, pescuitul este principala şi cea mai veche îndeletnicire. Prin urmare, această activitate este bine înrădăcinată în cultura locuitorilor din Delta Dunării, făcând totodată parte, ca trăsătură caracteristică, din memoria numeroşilor turişti din lumea întreagă care vizitează localităţile din Delta Dunării.
Scrumbia de Dunăre afumată se alătură celorlalte patru produse alimentare româneşti protejate în UE: Novac afumat din Ţara Bârsei, Telemea de Ibăneşti, Salam de Sibiu şi Magiun de prune de Topoloveni.
În total, la nivelul UE, sunt înregistrate 1.440 de produse protejate.