Popularitatea de care se bucură produsele tradiţionale îi determină pe unii producători şi comercianţi să vândă sub această etichetă şi produse alimentare care nu sunt atestate ca atare.
Peste 1.500 de kilograme de produse alimentare care erau vândute drept "tradiţionale", dar care nu sunt înregistrate ca atare în Registrul naţional al produselor tradiţionale româneşti, au fost retrase de la comercializare de către comisarii Protecţiei Consumatorului Bistriţa-Năsăud până când acestea vor îndeplini normele legale în vigoare.
Potrivit unui comunicat de presă al Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Bistriţa-Năsăud, citat de Agerpres, controlul desfăşurat la zece producători din judeţ a vizat legalitatea utilizării termenilor care fac trimitere la caracterul tradiţional în cazul produselor comercializate sub marcă proprie sau a altor operatori.
“Au fost identificate la comercializare produse alimentare preparate din carne, produse lactate, dulceţuri, produse de panificaţie, preparate din legume-fructe care au înscrise pe etichete termeni de forma 'tradiţional/tradiţionale' sau expresii similare care conduc la ideea de tradiţional fără ca produsele respective sa fie certificate legal, existând situaţii de utilizare abuzivă a acestor termeni, în condiţiile în care produsele nu sunt certificate şi nu sunt înregistrate în Registrul naţional ca produse tradiţionale", se arată în comunicatul menţionat.
Comisarii Protecţiei Consumatorului au verificat aproape 4,5 tone de produse denumite “tradiţionale”, în valoare totală de circa 42.000 lei, din care peste 1.500 kilograme, în valoare de 14.000 lei, au fost oprite temporar de la comercializare. În urma controlului au fost amendaţi opt operatori economici cu câte 5.000 lei fiecare şi s-a emis decizie de încetare a practicii comerciale incorecte pentru aceştia.
“După caz, au fost notificate comisariatele protecţiei consumatorilor din judeţele în care producătorii sau distribuitorii produselor au pus pe piaţă produse neconforme pentru a se extinde verificările”, se mai precizează în comunicatul citat de Agerpres.
În judeţul Bistriţa-Năsăud, doar câteva produse lactate sunt atestate ca produse tradiţionale
Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii, doar şapte firme şi o asociaţie a crescătorilor de ovine din judeţul Bistriţa-Năsăud deţin atestate de produse tradiţionale, pentru caş, telemea, caşcaval, brânză de burduf, brânză de vaci, brânză frământată de oaie şi lapte acru.