Ministerul Agriculturii a atestat până în prezent 480 de produse tradiţionale după noua legislaţie. Judeţele Braşov şi Maramureş sunt în top, cu 143, respectiv 56 de produse, în timp ce 15 judeţe nu deţin nici un produs atestat.
Până la această dată avem atestate 480 de produse tradiţionale şi alte 10 dosare în lucru. Reatestarea continuă până când vom avea suficiente produse în piaţă, dar şi în funcţie de solicitările consumatorilor. Pot spune că produsele atestate după noua legislaţie sunt mult mai apreciate, iar cei care produc spun că le-au crescut vânzările cu 20-25%. Este foarte important că aceşti producători nu fac rabat de la calitate, a declarat Viorel Morărescu, director general în MADR, citat de Agerpres.
Acesta a precizat că în perioada următoare vor începe verificările în teren, pe tot ceea ce înseamnă trasabilitatea produsului. Noi îi controlăm anual pe producătorii tradiţionali, dar şi în această perioadă, pe tot ceea ce înseamnă trasabilitatea produsului: materie primă, procesare şi reţetă. Odată cu depunerea documentaţiei trebuie să verificăm în teren ce scrie în caietul de sarcini, iar controalele sunt efectuate nu doar de Ministerul Agriculturii, ci şi de celelalte instituţii implicate, respectiv Ministerul Sănătăţii, ANPC şi ANSVSA, a mai spus Morărescu.
Cele mai multe produse tradiţionale atestate sunt din Braşov. 15 judeţe nu au nici un produs atestat
Potrivit datelor MADR, citate de Agerpres, cele mai mult de produse tradiţionale atestate sunt în judeţul Braşov, respectiv 143 de produse. Acesta este urmat de judeţele Maramureş, cu 56 de produse, Alba - 46, Argeş - 33, Satu Mare - 26, Botoşani - 23 şi Covasna -20 etc.
În acelaşi timp, potrivit lui Morărescu, avem 15 judeţe care nu au nici un un produs atestat până la această dată: Bacău, Călăraşi, Constanţa, Caraş Severin, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Teleorman, Vaslui şi Vrancea.
Cele mai multe produse tradiţionale atestate sunt cele din carne - 195, din lapte - 120 produse, pâine, panificaţie şi patiserie - 71 produse, legume/fructe - 43 produse, peşte -18 produse, băuturi - 30 produse, altele - 3 produse.
Datele MADR mai arată că în anul 2014 au fost reatestate 309 produse tradiţionale pe noua legislaţie, iar în 2015 - 171, în timp ce 242 de dosare au fost respinse.
Doar 69 produse atestate conform reţetelor consacrate
În ceea ce priveşte produsele atestate conform reţetelor consacrate, reprezentantul MADR spune că sunt doar 69 de produse. (...) Deşi există şi aici foarte mult interes, cred că nu este cunoscută foarte bine legislaţia de către producători. Trebuie însă şi o informare a consumatorilor, pentru că nu mulţi ştiu ce sunt aceste produse consacrate şi mai ales că pot fi cumpărate din marile lanţuri de magazine din România. Pe partea asta avem 7 produse de panificaţie atestate, 40 de produse din carne şi 22 din lapte, a adăugat Morărescu. Neamţ, Prahova, Sibiu, Argeş şi Ilfov sunt judeţele cu cele mai multe produse atestate conform reţetelor consacrate.
Ce este produsul tradiţional?
La finalul anului 2013, România avea peste 4.500 de produse tradiţionale atestate, însă după modificarea şi înăsprirea regulilor de atestare, numărul acestora s-a redus de aproape 10 de ori.
Conform condiţiilor din noua legislaţie, produsul tradiţional trebuie în primul rând să fie fabricat pe teritoriul României, nu trebuie să fie obţinut în mod industrial, nu trebuie să conţină aditivi alimentari, iar procesul tehnologic şi modul de procesare al produselor trebuie să aibă o caracteristică tradiţională, cu o reţetă transmisă din generaţii, mai notează Agerpres.