Adama
AGRICOVER

TRADIŢII de SFÂNTUL ILIE: De ce NU „SE BAT” MERELE şi ce este „RETEZATUL STUPILOR”?

Publicat: 20 iulie 2017 - 14:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CREDINŢE ŞI TRADIŢII. Pe 20 iulie, creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc ridicarea la cer a Sfântului Mare Proroc Ilie Tesviteanul, considerat ocrotitorul recoltelor, dar şi patronul apicultorilor. Ce tradiţii respectă oamenii în această zi de mare sărbătoare?

Unul dintre cei mai importanţi prooroci din Vechiul Testament, Sfântul Ilie este celebrat ca un mare făcător de minuni şi aducător de ploi în vreme de secetă. În credinţa populară, Sfântul Ilie apare ca cel ce stăpâneşte fulgerele şi ploile. Fulgerul este interpretat ca fiind semnul că Ilie umblă cu carul de foc spre a-i pedepsi pe demoni, iar tunetul semnul că a mai omorât un diavol.

Originea numelui Ilie este în ebraicul Eliyahu, având semnificaţia de „Yahweh este Dumnezeul meu” sau „Dumnezeu este Domnul meu”.

DESPRE VIAȚA SFÂNTULUI ILIE

Sfântul Ilie a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab, în Regatul de Nord al lui Israel şi a fost fiul preotului Sovac din Tesvi (din neamul lui Aaron). Regele Ahab, la îndemnul soţiei sale, introduce în regatul israelitean cultul zeului Baal. La porunca lui Dumnezeu, Sfântul Ilie ajunge la curtea regelui Ahab şi îi vesteşte acestuia că Dumnezeu va pedepsi poporul prin secetă. Cerurile vor fi închise timp de trei ani şi jumătate. Sfântul Ilie se ascunde de furia lui Ahab la pârâul Cherit, unde va fi hrănit de un corb, apoi la văduva din Sarepta Sidonului. În casa acesteia, prorocul Ilie va face minuni: îl va învia pe fiul acesteia şi îi va înmulţi făina şi uleiul.

Spre sfârşitul anilor de secetă, pentru cunoaşterea adevăratului Dumnezeu, Sfântul Ilie îi propune regelui Ahab să ridice un jertfelnic pe Muntele Carmel şi să se roage, mai întâi prorocii lui Baal, apoi el lui Dumnezeu. Acesta a fost momentul în care Ilie a înlăturat cultul zeului Baal, reuşind să coboare foc din cer peste jertfa sa, ceea ce 450 de preoţi ai lui Baal nu au reuşit să facă.

Din cartea a IV Regi, care povesteşte viaţa sa, aflăm că Prorocul Ilie, după ce a lasat ca urmaş pe Elisei, a fost luat de un car de foc şi înălţat la cer, fără a trece prin moarte. Astfel, Sfântul Proroc Ilie nu a trecut la cele veşnice, ci a fost ridicat la cer, fiind considerat demn de a vedea faţă în faţă slava Dumnezeului întrupat, alături de Moise şi de cei trei Apostoli în ziua Schimbării la faţă. Sfârşitul lui Ilie este prezentat ca o minune care s-a petrecut cu puterea lui Dumnezeu, pe Care Ilie L-a slujit cu multă autoritate. Minunea a fost văzută de către ucenicul său, Elisei, iar el s-a înălţat la cer pe o căruţă de foc trasă de cai.

În tradiţia populară, Sfântul Mare Proroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor şi a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credinţă şi curaj demn de urmat.

TRADIȚII DE SFÂNTUL ILIE

În credinţa populară, Sfântul Ilie apare ca cel ce stăpâneşte fulgerele şi ploile. Ilie este redat în imaginaţia populară ca cel ce şi-a ucis părinţii la îndemnul diavolului. Îşi cere iertare pentru fapta săvârşită şi primeşte de la Dumnezeu un car de foc şi putere să-i omoare pe diavoli. Fulgerul este interpretat ca fiind semnul că Ilie umblă cu carul de foc spre a-i pedepsi pe demoni, iar tunetul semnul că a mai omorât un diavol. Roţile carului au zimţi şi, mergând, sparg cerul, aducând ploaia.

Oamenii se însemnează cu semnul sfintei cruci pe vreme de furtună, că nu cumva vreun necurat să se ascundă prin preajmă şi să fie fulgeraţi şi ei odată cu diavolul.

Există şi credinţa că dacă omul poartă în ziua de prăznuire a Sfântului Ilie mâţişori de salcie sfinţiţi la Florii, va fi ferit de fulgere.

COLAJ-ILIE_b

Nu era voie să se consume mere până pe 20 iulie şi nici nu era voie ca aceste fructe să se bată unul de altul, pentru a nu bate grindină. În această zi, merele (fructele lui Sânt-Ilie) se duc la biserică pentru a fi sfinţite, crezându-se că numai în acest mod ele vor deveni mere de aur pe lumea cealaltă.

În trecut, oamenii nu lucrau de ziua Sfântului Ilie, ca să fie feriţi de grindină; dăruiau mere, miere şi covrigi pentru cei adormiţi.

De Sfântul Ilie, la sate, apicultorii recoltau mierea de albine, operaţie numită „retezatul stupilor”. Recoltarea mierii se făcea numai de către bărbaţi curaţi trupeşte şi sufleteşte, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, ajutaţi de către un copil, femeile neavând voie să intre în stupină. După recoltarea mierii, cei din casă, împreună cu rudele şi vecinii invitaţi la acest moment festiv, gustau din mierea nouă şi se cinsteau cu ţuica îndulcită cu miere. Masa festivă avea menirea de a asigura belşugul apicultorilor şi de a apăra stupii de furtul manei şi se transformă într-o adevărată petrecere cu cântec şi joc. Era nevoie de multă atenţie, ca la această masă să nu fie prezenţi cei ce ştiau să facă farmece şi vrăji, căci mierea furată în astfel de zile mari „e mai cu putere la farmecele şi vrăjile lor”.

În vechime, se obişnuia ca în ziua prăznuirii Sfântului Ilie să se organizeze târguri şi întâlniri ale comunităţilor săteşti, numite nedei. Tot în această zi, se culegeau plante de leac, în special busuiocul.

Ferma Media Grup urează LA MULŢI ANI tuturor celor care poartă numele Ilie sau derivate ale acestuia!

Vizualizat: 3029 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Caz dramatic la o fermă: Ciobani la spital și zeci de oi moarte!

Caz dramatic la o fermă: Ciobani la spital și zeci de oi moarte!

16 iunie 2024 - 23:37

Cinci bărbaţi au ajuns la spital şi peste 50 de oi au murit, sâmbătă, 15 iunie, la o fermă din judeţul Argeş, după ce au deparazitat oile cu o substanță utilizată împotriva scabiei. 

Tradițiile românilor în prima zi de Paște!

Tradițiile românilor în prima zi de Paște!

16 aprilie 2023 - 07:28

Sărbătorile pascale sunt petrecute de românii noștri în familie, alături de ființele dragi. Multe dintre tradițiile noastre străvechi au dispărut. În spațiul rural, din fericire, s-au conservat o parte din obiceiurile, ritualurile care creionează identitatea noastră ca neam.

Tradiţii şi obiceiuri în Sâmbăta Mare

Tradiţii şi obiceiuri în Sâmbăta Mare

01 mai 2021 - 05:55

Sâmbăta Mare este ultima zi de pregătire a Paştilor, când gospodinele pregătesc cea mai mare parte a mâncărurilor tradiţionale, definitivează curăţenia şi fac ultimele retuşuri la hainele pe care le vor îmbrăca la Înviere şi în zilele de Paşti.

Săptămâna Mare. Tradiții și sărbători

Săptămâna Mare. Tradiții și sărbători

26 aprilie 2021 - 07:20

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor reprezintă perioada cuprinsă între Duminica Floriilor, anul acesta la 25 aprilie, şi până în Sâmbăta Mare, respectiv 1 mai 2021, şi are rolul de a pregăti credincioşii pentru Învierea Mântuitorului.

TRADIȚII ROMÂNEȘTI DE ANUL NOU! LA MULȚI ANI!

TRADIȚII ROMÂNEȘTI DE ANUL NOU! LA MULȚI ANI!

31 decembrie 2020 - 06:43

SĂRBĂTOARE. Ceremonialul de înnoire simbolică a timpului calendaristic la cumpăna dintre ani, în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie este numit îngropatul Anului sau, mai recent, Revelion.

CRĂCIUNUL ÎN LUME! 25 de OBICEIURI BIZARE!

CRĂCIUNUL ÎN LUME! 25 de OBICEIURI BIZARE!

24 decembrie 2020 - 08:59

SĂRBĂTOAREA CRĂCIUNULUI ÎN FIECARE COLȚ DE LUME. Noi, românii, mergem cu colinda, mâncăm sarmale și cozonac de Crăciun. Sunt locuri în lume unde există obiceiuri stranii de sărbătoarea Crăciunului. În Groenlanda se mănâncă piele crudă de balenă, în Africa se mănâncă larve de molie, nemții ar ascunde murături în brad. Iată 25 de obiceiuri care nouă ni se par stranii!

REGULI DE PANEDMIE PENTRU MĂSURATUL OILOR! Să trimitem oile cu mască şi mănuşi!?

REGULI DE PANEDMIE PENTRU MĂSURATUL OILOR! Să trimitem oile cu mască şi mănuşi!?

05 mai 2020 - 15:12

URCATUL OILOR LA MUNTE. Restricţiile impuse de autorităţi din cauza pandemiei de coronavirus schimbă şi tradiţiile crescătorilor de ovine.

Tradiţie şi viitor la „Ziua Pământului Bănăţean 2019”

Tradiţie şi viitor la „Ziua Pământului Bănăţean 2019”

07 octombrie 2019 - 15:59

O nouă sărbătoare a Banatului se apropie. Este vorba despre „Ziua Pământului Bănăţean 2019”. Ediţia a V-a a evenimentului va avea loc în data de 17 octombrie a.c., începând cu ora 14.00. 

LA MULŢI ANI, NICOLAE! CEL MAI IUBIT SFÂNT al CREŞTINILOR!

LA MULŢI ANI, NICOLAE! CEL MAI IUBIT SFÂNT al CREŞTINILOR!

05 decembrie 2017 - 23:52

Sărbătorit pe 6 decembrie, Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi sfinţi ai creştinilor.

Ce înseamnă NUMELE Sfântului DIMITRIE şi ce prevesteşte VREMEA din această zi despre IARNĂ?

Ce înseamnă NUMELE Sfântului DIMITRIE şi ce prevesteşte VREMEA din această zi despre IARNĂ?

26 octombrie 2016 - 07:09

Ziua Sfântului Dumitru este ultima sărbătoare importantă a toamnei, care marchează începutul iernii. Este ziua în care oamenii urmăresc diverse semne ca să afle cum va fi iarna ce vine.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii