Sărbătorit pe 6 decembrie, Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi sfinţi ai creştinilor.
Numele de ,,Nicolae” vine din limba greacă, de la nike - victorie, biruinţă şi laos - popor, având înţelesul de „om ce face parte dintr-un popor victorios”.
Pentru binefacerile sale şi minunile făcute, Sfântul Nicolae este socotit ocrotitorul copiilor, îndrumătorul fetelor, salvatorul marinarilor, ajutătorul săracilor, apărătorul ortodoxiei.
Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut în jurul anului 280, în localitatea Pătara Lichiei, şi a trecut la cele veşnice în jurul anului 345, în localitatea Mira (astăzi Kocademre, Turcia).
Astăzi, cea mai mare parte din moaştele Sf. Nicolae se află în Italia, într-o biserică catolică din Bari. O parte din mâna dreaptă a sfântului, primită de Mihai Viteazul chiar de la cardinalul din Bari, ca răsplată pentru meritele sale în războiul împotriva musulmanilor, a fost donată de acesta Bisericii Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, în jurul anului 1600.
Sfântul Nicolae - adevăratul Moş Crăciun
Adevăratul Moş Crăciun, cel din tradiţia Bisericii, este Sfântul Nicolae. Moş Crăciun îmbrăcat în veşmânt roşu, având barbă şi călătorind cu ajutorul renilor, a fost inventat la începutul secolului XX. Numele de Santa Claus (Moş Crăciun) provine din termenul olandez Sinterkloos - Sfântul Nicolae.
Potrivit tradiţiei, Sfântul Nicolae este cel care a salvat trei fete de la prostituţie cu ajutorul unor pungi cu bani aruncate noaptea, pe fereastra casei în care ele locuiau. De atunci şi până în zilele noastre, în fiecare noapte a Sfântului Nicolae (5 decembrie), cei dragi şi în special copiii primesc daruri de la Sfântul Nicolae.
Sfântul Nicoale în credinţa populară
Sfântul Nicolae se numeşte, în credinţa populară, Sân-Nicoară. El păzeşte Soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură.
Sursa: crestinortodox.ro
Ferma Media Grup urează LA MULŢI ANI tuturor celor ce poartă numele Nicolae şi derivate ale acestuia!