Banii pentru tinerii fermieri sunt prea puţini, i-a reproşat un tânăr crescător de ovine secretarului de stat în MADR George Căţean. Ce răspuns a primit de la acesta.
„Ce facem cu cei 70.000 de euro pentru tinerii fermieri, când prelucrarea produselor e condiţie de departajare pe măsura 6.1 (submăsura 6.1 - „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din PNDR – n.red.) şi cel mai ieftin abator mobil costă 70.000 de euro? Pe lângă această condiţie, mai avem şi alte condiţii, cu 30% din sumă trebuie să ne creştem efectivul de animale.
Eu vă cer un sfat: ce să le spunem tinerilor fermieri când se înhamă la un proiect? Nu mă pun la socoteală pe mine, pentru că eu am ajuns la un număr de animale cu care nu mai sunt considerat tânăr fermier şi nu mai pot participa la submăsura de instalare a tânărului fermier, dar avem tineri fermieri care acum încep de la zero. Cum pot ei să acceseze măsura asta şi s-o ducă la aprobare şi bun sfârşit?”, l-a întrebat Ionuţ Cioranu, tânăr crescător de ovine din judeţul Arad, pe secretarul de stat în MADR George Căţean, prezent la Conferinţa naţională a crescătorilor de ovine şi de caprine, organizată de Asociaţia „Păstorul Crişana” Arad şi Caprirom, la Agromalim 2021.
„Sfatul meu este următorul: 6.1 este singura măsură prin care tinerii pot achiziţiona teren agricol. O parte din banii pe care îi veţi lua sub formă de grant, 100% nerambursabili, folosiţi-i pentru achiziţia de terenuri agricole, pentru că este important nu să ai doar animale, ci şi teren agricol. În completare, pentru că ghidurile vă permit şi procesul permite, mergeţi pe proiecte pe submăsura 16.4 (submăsura 16.4 - Sprijin pentru cooperare agricolă – n.red.), care vizează lanţul scurt alimentar, prin care puteţi finanţa inclusiv partea de procesare. Avantajul pe submăsura 16.4 este că partea de finanţare nerambursabilă este de 70% şi partea de cofinanţare 30%, faţă de măsura 4.2 (Submăsura 4.2 - Investiţii pentru procesarea/ marketingul produselor agricole – n.red.), unde finanţarea începe de la 50%.
Mergeţi şi achiziţionaţi terenuri agricole, pentru că este ultima şansă, din punctul meu de vedere, şi în acelaşi timp, mergeţi pe submăsura 16.4 cu proiecte de investiţii care să vizeze o abordare integrată, cu procesare”, a răspuns secretarul de stat în MADR George Căţean.
Acesta a precizat că este şi el crescător de ovine şi în 2012 a depus un proiect pentru instalarea tinerilor fermieri, care însă nu a primit finanţare.
Ionuţ Cioranu arată totuşi o realitate: dacă proiectul nu include şi o parte de procesare, un tânăr fermier nu poate primi suma maximă de 70.000 de euro şi va avea un punctaj mai mic, deci şanse mult mai mici la finanţare. Actualele condiţii exclud de la finanţare 90% din tinerii care ar vrea să înceapă o afacere în agricultură, susţine tânărul crescător de ovine.
„Un proiect pe măsura 6.1 nu primeşte punctaj dacă nu are procesare, iar din 70.000 de euro nu ai cum să-ţi cumperi şi pământ, la 10-12.000 de euro hectarul, şi să faci şi procesare. 90 la sută din tinerii fermieri pot să-şi ia gândul de la bani, iar cei 10 la sută sunt cei care nu au depăşit doi ani de la instalare şi au rezerve proprii în buzunare, ca să completeze proiectul, pentru că nu cred că un tânăr fermier, în doar doi ani de la instalare, are rezerve proprii”, i-a replicat Ionuţ Cioranu lui Căţean.
Sprijinul public nerambursabil pe care îl pot primi de la AFIR fermierii cu vârste de până la 40 de ani prin submăsura 6.1 din PNDR - „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” este următorul:
- 70 000 de euro pentru exploataţiile care integrează în planul de afaceri operaţiuni de condiţionare - procesare sau agricultura ecologică pentru exploataţiile între 30.000 euro SO şi 50.000 euro SO;
- 60 000 de euro pentru exploataţiile care integrează în planul de afaceri operaţiuni de condiţionare - procesare sau agricultura ecologică pentru exploataţiile 12.000 euro SO şi 29.999 SO
- 50.000 de euro pentru exploataţiile între 30.000 euro SO şi 50.000 euro SO;
- 40.000 de euro pentru exploataţiile între 12.000 euro SO şi 29.999 euro SO.
Citeşte şi: Tinerii fermieri care au prioritate la banii europeni!