Adama
AGRICOVER

Mai avem o ŞANSĂ: „Şi fiul meu va fi FERMIER!”

Publicat: 10 februarie 2019 - 20:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Una dintre marile probleme pe care le-am identificat până acum în proiectul nostru „Susţinem Învăţământul Preuniversitar Agricol” este lipsa elevilor, mai ales din mediul rural, dornici să urmeze un liceu cu profil agricol.

De multe ori, părinţii sunt cei care nu înţeleg că agricultura are viitor şi că se caută meseriaşi în domeniu ca pita caldă. Sau, dimpotrivă, fermieri fiind şi sătui fiind de greutăţile inerente meseriei, trag tare să-şi trimită copiii departe de satul natal, spre alte meserii...

Şi totuşi, mă bucur să văd, pe unde merg prin ţara asta, părinţi care îşi încurajează copiii să urmeze o şcoală agricolă, să iubească agricultura, să rămână în sate şi să dezvolte afacerea familiei. Sau să investească în noi afaceri agricole. Mă bucură să văd tineri care au lucrat din greu peste hotare şi vin acasă să-şi investească agoniseala în pământ românesc... Sau tineri care lasă confortul oraşelor şi al jobului comod de la birou pentru a deveni fermieri, pentru că îşi doresc viaţa curată şi simplă de la ţară... TOATE ACESTEA înseamnă că MAI AVEM O ŞANSĂ!

A fost lansată recent, în grupul nostru „Ferma de familie” de pe Facebook, o temă de discuţie care ar trebui să ne preocupe pe toţi: Aţi încercat în vreun fel să vă influenţaţi copiii să vă urmeze în activitate? (Nelu Popescu). Răspunsurile nu au întârziat şi fiecare comentariu adăugat postării, preponderent de către tineri fermieri, la rândul lor, indică tocmai ce afirmam anterior: încă mai avem o şansă! La agricultură, dar şi la o mentalitate sănătoasă...

Roberto Raul spune: „Străbunicul meu s-a ocupat cu agricultura, bunicul meu la fel, tata la fel şi eu cu tot dragul am să păstrez tradiţia aceasta; şi, de ce nu, şi copiii mei...”.

Fermierul Ştefan Muscă afirmă că „este o mare onoare să lucrezi în agricultură. A produce hrană înseamnă o binecuvântare de la bunul Dumnezeu, iar la mine au făcut-o toţi cei dinaintea mea. Mi-au călcat pe urmă copiii şi sper că şi nepotul, într-o zi...”.

Alexandru Vâlceanu se întreabă sincer dacă va rezista el în acest domeniu, pentru ca micuţa lui să aibă ce duce mai departe când va creşte mare.

Mariana Lucan şi soţul ei, o tânără familie despre care am scris în revistă, au lăsat oraşul pentru a creşte vaci cu lapte: „Eu când voi avea copii o să încerc să le arăt atât partea frumoasă, cât şi partea grea, pentru că mi-aş dori ca ei să iubească ceea ce fac, nu să îi oblig. Dragoste cu forţa nu se poate. Însă eu pot să le transmit dragostea pentru animale... Cât despre alegerea făcută, cu siguranţă asta aş mai alege o dată, nu neapărat pentru satisfacţiile materiale cât pentru cele de suflet... pâna la urmă cu astea rămânem, bogăţiile oricum nu le luăm cu noi. Dar măcar să ducem o viaţă liniştită”.

Băieţii lui Fănel Nagy se ocupă ambii cu zootehnia şi sunt mulţumiţi de alegere, iar junioarei lui Cătălin Vuculescu „începe să-i curgă sângele agriculturii prin vene”, spre bucuria tatălui.

Monica Marilena Ichim ne descrie încă un caz fericit: „Bunicul meu a avut oi, tatăl meu este fermier, eu medic veterinar şi se pare că avem asta în sânge. Şi fiul meu iubeşte animalele!”.

Radu Mălan, fermier din Bihor, ne promite că va încerca să le insufle copiilor dragostea pentru zootehnie.

Voina Ileana se mândreşte cu şase generaţii de ţărani: „Eu veterinar, ulterior inginer zootehnist şi actualmente fermier. Am trei copii, crescuţi la fermă, iar ficiorul Darius ne calcă pe urme, fermier de mic alături de noi, fără a fi îndemnat sau constrâns! Dacă ar fi să fiu tânără din nou... tot FERMIER aş deveni. E microb genetic în familia mea!”.

Vizualizat: 1320 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

SUSŢINEM ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR AGRICOL. Următorul eveniment are loc la LICEUL AGRICOL din CIUMBRUD

SUSŢINEM ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR AGRICOL. Următorul eveniment are loc la LICEUL AGRICOL din CIUMBRUD

„La un moment dat, prin anii ’90, existau în jur de 250 de licee agricole, iar acum avem doar 40. Din păcate, au dispărut câteva licee cu tradiţie, care aveau peste o sută de ani de activitate”. Leonard STAFIE

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

19 noiembrie 2024 - 23:55

Furia fermierilor francezi împotriva acordului comercial UE-Mercosur a atins cote maxime în ultimele două zile!

Fond de solidaritate care să acopere pagubele fermierilor!

Fond de solidaritate care să acopere pagubele fermierilor!

06 noiembrie 2024 - 06:43

Aproximativ douăzeci de fermieri de la Confédération paysanne din Franța au ocupat filiala Groupama din Morlaix, în Finisterre. Companiile de asigurări private, care se ocupă acum de riscul climatic, refuză să acopere anumite ferme.

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

31 octombrie 2024 - 15:40

Dumitru Andreșoi, cel mai mare crescător de ovine din țară, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, a fost reținut de procurorii Parchetului European suspectat că ar fi fraudat o sumă uriașă din subvențiile europene. 

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

31 octombrie 2024 - 06:22

Crescătorii de oi din România amenință că vor ieși în stradă cu zecile de mii. Ei au dat un ultimatum Guvernului, data de 6 noiembrie 2024.

Cooperativa Bio Carpathia deschide în 2025 o fabrică de lapte!

Cooperativa Bio Carpathia deschide în 2025 o fabrică de lapte!

30 octombrie 2024 - 18:20

Cooperativa Agricolă Bio Carpathia va lansa anul viitor pe piaţă lapte UHT, în contextul în care în septembrie 2025 va operaţionaliza o fabrică dedicată pentru astfel de produse, a explicat Aurel Blaj, preşedintele Bio Carpathia, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

Congresul European al Fermierilor și Cooperativelor 2024 organizat în România!

Congresul European al Fermierilor și Cooperativelor 2024 organizat în România!

28 octombrie 2024 - 15:10

În perioada 23-25 octombrie 2024, Bucureștiul a devenit capitala agriculturii europene, găzduind Congresul European al Fermierilor, un eveniment de importanță majoră organizat de COPA-COGECA în colaborare cu Alianța pentru Agricultură și Cooperare din România, a transmis astăzi Alianța un comunicat pentru Agroinfo. 

Anunț IMPORTANT pentru crescătorii de bovine rasa Angus!

Anunț IMPORTANT pentru crescătorii de bovine rasa Angus!

28 octombrie 2024 - 07:13

Asociația Aberdeen Angus România anunță că a fost încheiată cu succes prima etapă în dezvoltarea schemei de calitate a cărnii de vită Angus în România.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii