FERMIERII VOR BANII LA TIMP ŞI CÂT MAI MULŢI. Mii de angajaţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) au ieşit în stradă, trei zile la rând, în semn de protest faţă de reducerea salariilor, începând cu 1 ianuarie 2018. AGROINFO a întrebat reprezentanţii fermierilor ce cred despre situaţia din aceste zile de la APIA.
LAURENŢIU BACIU, preşedinte Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR): Ţinând cont de faptul că este o instituţie a statului, nu aş putea să mă pronunţ, dânşii ştiu mai bine regulile. Un singur lucru ne interesează pe noi, fermierii: să primim banii la timp şi cât mai mulţi. Cum se organizează, cum li se stabilesc veniturile, nu e treaba noastră.
Fermierii sunt îngrijoraţi de faptul că, luându-se măsuri cu salarizarea, s-ar putea să se dezechilibreze sistemul, care, după „lupte seculare”, şi-a intrat în normal, şi asta au dovedit-o prin primirea avansului la timp. Dacă ne aducem aminte de istoricul APIA, ştim prea bine ce probleme au fost cu plata subvenţiilor. Fermierilor le este frică de dezechilibrul acestei agenţii, să nu se producă un dezechilibru, şi, astfel, cei care vor suferi vor fi tot fermierii care trebuie să primească banii.
Poate o parte din angajaţii APIA vor pleca, dacă le scad salariile, sau poate o parte din ei, care sunt mai vocali, vor fi daţi afară, s-ar putea să se ia nişte măsuri pe care le ştim că sunt cam româneşti: când nu-ţi convine de un protest sau de o nemulţumire, cauţi să scapi de el. La asta ne gândim. Sau, ştiţi că angajaţii APIA sunt funcţionari publici şi au legea care îi apără, s-ar putea să nu mai participe peste program la unele lucrări, ceea ce ar duce la întârzierea plăţilor. De asta sunt îngrijoraţi fermierii. În rest, problemele de organizare a acestei instituţii nu cred că ar trebui să intereseze fermierii.
Nu ştiu dacă tăierea salariilor ar contribui la reglarea bugetului, ţinând cont că sunt numai vreo trei mii şi ceva, patru mii de angajaţi, n-aş vedea să facă o pagubă atât de mare bugetului sau o economie adusă bugetului prin diminuarea salariilor.
Vezi ce au declarat, pentru AGROINFO, Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Pro Agro şi Adrian Pintea, directorul general al APIA, despre protestele angajaţilor APIA:
Emil Dumitru (PRO AGRO), despre situaţia de la APIA: SĂ NU CUMVA SĂ STRICĂM CEVA CARE MERGE BINE!
EXCLUSIV. Şeful APIA despre AVANSUL din SUBVENŢIA pentru CRESCĂTORII de BOVINE!