PAZĂ, PETARDE, CÂRPE CU SPRAY, CHIAR ŞI RECOMPENSĂ ÎN BANI PENTRU VÂNĂTORI. Fermierii apelează la tot felul de metode, dar nimic nu mai sperie mistreţii, care fac ravagii în culturile de porumb!
Inginerul Ion Marin, din Tecuci, lucrează aproximativ 40 hectare, în extravilanul municipiului. Pe 11 hectare produce sămânţă de porumb. De vreo trei ani are mari probleme cu porcii mistreţi care-i distrug cultura.
De când a început porumbul să intre în lapte, adică de vreo lună de zile, de prin luna iulie, sălbăticiunile pădurii fac prăpăd în lanul de păpuşoi. Vin turme întregi, ziua în amiaza mare, intră în mijlocul lanului de porumb, culcă plantele jos, muşcă foarte puţin din vârfurile ştiuleţilor mai fragezi şi merg mai departe, înaintând în lan spre alte stricăciuni. Într-una din zile, am numărat 22 de exemplare, îndeosebi scroafe cu purcei!
Am pus pază şi ziua, şi noaptea, am mai stat şi eu de veghe. Degeaba! Le e frică paznicilor de atacurile scroafelor cu purceluşi. Eu nu mai ştiu ce să le fac. Am vorbit cu câţiva vânători din zonă, ba chiar le-am oferit un premiu în bani pentru fiecare „trofeu” adus. (...) Nu s-au învoit, e specie protejată! Unii cunoscători, mai binevoitori, m-au sfătuit: „Domnule, pune-le cârpe date cu spray, că miroase a om şi nu mai vin!” Am dat cu petarde, am făcut zgomot, gălăgie, fără niciun rezultat. Turmele de porci mistreţi nu se sperie, s-au învăţat cu metodele noastre şi-şi văd de treabă în lan. Dacă o să ţină tot aşa situaţia asta, la începutul lunii septembrie, când voi intra cu combina la recoltat, nu ştiu dacă mai culeg ceva din recolta de porumb, spune fermierul tecucean.
Fermierul nu este singurul din zonă ale cărui culturi au fost afectate de atacurile mistreţilor. Acesta mai spune că „mistreţii au mâncare, apă, confort, fără efort”. Citiţi detalii în Revista Ferma, ediţia din luna septembrie 2019.