La această nouă ediţie a Târgului internaţional de produse şi echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii şi zootehniei - IndAgra, numeroşi vizitatori veniţi din toate regiunile ţării au ţinut să fie prezenţi încă din prima zi a evenimentului. Mulţi dintre ei au fost interesaţi de noutăţile prezentate de expozanţi.
Ca de fiecare dată, redactorii revistei Ferma au fost prezenţi printre vizitatori, consemnându-le opiniile şi impresiile de la acest eveniment.
Îmbunătăţirea tehnologiei
Marcel Cucu, fermier din zona Viziru, judeţul Brăila: „Sunt la târg ca să mă documentez, să mă informez, am în intenţie şi ceva anume, dar e bine de văzut întreaga ofertă, pentru că unele produse sunt chiar interesante. Eu de profesie sunt inginer mecanic agricol, firesc, o să caut să văd utilaje şi echipamente agricole, unele îţi dau inspiraţie pentru diverse ocupaţii de business. Tot timpul noi avem nevoie de îmbunătăţirea tehnologiei. Apoi vreau să trec în revistă expoziţia de animale; integrarea producţiei presupune şi zootehnie. M-ar interesa taurine de carne şi capre, de asemenea, de carne”, ne-a declarat agricultorul.
Întrebat cum apreciază acest sezon de producţie agricolă, fermierul brăilean a răspuns: „Anul acesta, din punctul meu de vedere, a fost foarte dificil. Toţi agricultorii susţin acest lucru. Sigur, ca producţie, putem să ne lăudăm, important este să vedem cum acoperim cheltuielile şi ce intră în buzunar; să poţi să-ţi plăteşti datoriile”, spune Cucu.
Contactul cu partenerii
Petre Grigore, fermier din Galaţi: „Am venit IndAgra ca să-mi îmbunătăţesc cunoştinţele, să văd ce mai este nou în domeniul agricol. Vreau să ţin contactul cu partenerii actuali şi cu foştii colaboratori. Dacă văd ceva interesant, poate mai adaug ceva în ferma noastră. Acest an agricol, din punct de vedere al producţiei, a fost relativ bun; însă din punct de vedere al veniturilor, foarte prost; preţurile ne-au dat în cap, dar nu numai la cereale, ci şi la legume, la fructe, peste tot se întâmplă aceeaşi chestie”.
Cultivatorul, care este şi un important legumicultor, a întărit cele spune şi printr-un exemplu destul de sugestiv, aducând în discuţie samsarii care-şi umple buzunarele: “De pe porţile fermei noastre, cartofii au ieşit cu 0,3 lei/kg la distribuitor. Acesta îşi pune adaos şi vinde mai departe pe lanţ unui alt intermediar care stă la tarabă la piaţă. Din acest motiv, kilogramul de cartofi ajunge în sacoşa cumpărătorului cu un leu sau chiar mai bine. E un parcurs rău pentru noi, producătorii, cât şi pentru clienţi. La fel se întâmplă cu ceapa, care pleacă din fermă la 0,40 lei/kg, sau cu celelalte legume de câmp. Să nu mai spun că piaţa e doar la câţiva kilometri de fermă!” (...).
Semănătorile Maschio Gaspardo atrag fermierii
Neculai Ropotan, fermier din comuna gălăţeană Băleni, a venit special la Târgul IndAgra pentru a achiziţiona una din cele două semănători MTR şi SP lansate pe piaţă de Maschio Gaspardo România. “Am aflat de soluţiile avantajoase oferite de cunoscuta companie privind finanţarea în sistem de leasing, cu dobândă subvenţionată. Intenţionez să cumpăr şi un scarificator, în aceleaşi condiţii de finanţare cu dobândă zero, pe o durată de 24 luni, achitând doar un avans de 20%”, ne-a declarat cultivatorul.
Mai multe opinii despre INDAGRA 2014 găsiţi în revista Ferma – noiembrie 2014!