Adama
AGRICOVER

În Harghita începe vânătoarea de control a eficacităţii vaccinării antirabice la vulpi

Publicat: 16 august 2011 - 20:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Un singur focar de turbare la vulpi mai este activ, în prezent, în Harghita

Vânătorii şi medicii veterinari din judeţul Harghita vor începe, în câteva zile, o vânătoare de control la vulpi, pentru a verifica dacă vaccinul antirabic distribuit pentru aceste animale a avut efectul scontat.

În momentul de faţă, veterinarii şi vânătorii discută protocolul pe baza căruia se va face vânătoarea, iar acţiunea va începe, cel târziu, la începutul săptămânii viitoare, a declarat directorul adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita, Laszlo Pusok, care este şi coordonatorul campaniei judeţene de vaccinare.

Cum se desfăşoară vânătoarea de control?

Vânătoarea de control se va face fără câini, normele indicând împuşcarea unui număr de patru până la opt vulpi pe kilometrul pătrat, în zonele în care au fost distribuite momeli vaccinale, a explicat şeful DSVSA Harghita, citat de Agerpres.

Fiecare cadavru va fi identificat şi dus în laboratorul Direcţiei Sanitar Veterinare, unde se va testa dacă vaccinul a fost eficient, iar animalul a dobândit imunitate.

În cazurile în care rezultatele testelor vor arăta că unele vulpi sunt infestate cu virusul turbării, cadavrele respective vor fi incinerate.

De la celelalte vulpi vor fi recoltate probe care vor fi trimise către Institutul pentru Diagnostic şi Sănătatea Animalelor de la Bucureşti.

Un singur focar de turbare la vulpi mai este activ, în prezent, în Harghita, în localitatea Joseni

Judeţul Harghita a fost inclus, alături de alte 15 judeţe din ţară, într-un proiect european de vaccinare masivă a vulpilor pentru eradicarea turbării (rabiei). În luna iunie 2011, au fost distribuite atât manual, cât şi aerian, momeli vaccinale, pe baza coordonatelor GPS ale fondurilor de vânătoare, campaniile de vaccinare orală la vulpi fiind sistate, în judeţul Harghita, în anul 2005.

De la începutul anului 2011, în judeţul Harghita au fost identificate patru focare de turbare la vulpi, în prezent fiind activ doar unul singur, în localitatea Joseni.

Potrivit specialiştilor din domeniu, există o anumită ciclicitate în apariţia îmbolnăvirilor, numărul cel mai mare înregistrându-se în perioada 2002 - 2003 când, în Harghita, au fost semnalate aproape 40 de focare de turbare la vulpi.

Vizualizat: 2396 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Între 100 şi 200 de tone de fructe de pădure, recoltate din pădurile judeţului Harghita

Între 100 şi 200 de tone de fructe de pădure, recoltate din pădurile judeţului Harghita

Direcţia Silvică Harghita preconizează că, în această vară, se vor recolta între 100 şi 200 de tone de fructe de pădure, producţia fiind mai bună decât anul trecut.

ANSVSA demarează campania de vaccinare antirabică la vulpi

ANSVSA demarează campania de vaccinare antirabică la vulpi

Acţiunea se înscrie în cadrul Programului strategic privind supravegherea, controlul şi eradicarea turbării la vulpe în România.

Scrie parerea ta

Pentru a vizualiza pagina dorita, trebuie sa intrati in acontul dumneavoastra!
Utilizator inregistrat

Sunt deja un utilizator inregistrat.

Utilizator nou

Sunt utilizator nou, inregistrez

Doar utilizatorii inregistrati pot vizualiza pagina.

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii