Mulți dintre fermieri nu știu că există o lege care-i protejează în cazul în care au culturile distruse de secetă, grindină, inundații, animale sălbatice, etc. Fermierii beneficiază de o normă de venit redusă direct proporțional cu paguba suferită și, implicit, achită un impozit mai mic dacă pagubele sunt de peste 30%. Aceste pagube se constată de către o comisie. Tocmai aici e problema spinoasă. În multe județe, comisiile chemate de fermieri nu mai ajung în câmp. Iată ce i s-a întâmplat unui fermier din Galați.
Mă numesc Vasile Stanciu și am 65 de ani. Nu mi-e teamă că voi fi legat dacă spun lucrurilor pe nume. Stau cu orzul și cu grâul în câmp și aștept în zadar comisia de evaluare a pagubelor provocate de secetă. Cine să facă evaluarea?! Direcțiile agricole sunt distruse. Mai au un inginer, doi, care ar trebui să ajungă prin vreo 7 localități. Degeaba am telefonat directorului Direcției agricole. Personalul este puțin, instituția nu are bani de transport și nu au cum să vină în câmp să vadă ce dezastru a lăsat seceta. Și eu ce fac?! Cine-mi dă mie un act că am fost păgubit de seceta care ne-a lovit?! Nu o să scot cât am investit. Iar când o să merg la Finanțe, să mi se returneze TVA, o să fiu luat la rost de ce am producții atât de mici. O să mi se spună că primesc subvenții de la Uniunea Europeană ca să fac agricultură, nu ca să mă joc de-a agricultura. Și iar nu o să-mi fie returnați toți banii. Nu vreau să mi se strige că sunt hoț. La grâu a scăzut prețul pentru că firma care-l cumpără îmi cere să aibă indice de gluten 25, nu 22 cum era anul trecut. Plățile pe agro-mediu nu le-am primit de la APIA și am de încasat, la peste 400 ha cât exploatez, cam 40.000 de lei. Este o sumă frumușică. Am făcut toate eforturile să chem această comisie. Am auzit că a fost comisia într-un sat vecin. Cum se merge oare la constatarea pagubelor?! După interesele politice? Din disperare, am telefonat și secretarului de stat Daniel Botănoiu din Ministerul Agriculturii. De la cabinetul dânsului mi s-a dat legătura într-un alt birou. Acolo, o doamnă mi s-a spus că este în vigoare Legea 54 din 2015 și să văd ce spune această lege.
Iată ce spune legea 54 că trebuie să facă fermierii când le sunt culturile distruse de fenomene naturale și la ce ajutor au dreptul:
(7)În cadrul anului fiscal curent pentru veniturile realizate de persoanele fizice, individual sau într-o formă de asociere, în cazul în care s-au înregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale precum îngheţul, grindina, poleiul, inundaţiile, ploaia abundentă, seceta, precum şi a celor produse de animalele sălbatice, care afectează peste 30% din suprafeţele destinate producţiei agricole vegetale/animale deţinute, norma de venit se reduce proporţional cu pierderea respectivă.
(8) Constatarea pagubelor prevăzute la alin. (7) şi evaluarea pierderilor se face la cererea persoanelor fizice/asocierilor fără personalitate juridică, care desfăşoară activităţi agricole pentru care venitul anual se stabileşte pe bază de norme de venit de o comisie numită prin ordin al prefectului judeţului/municipiului Bucureşti, la propunerea directorului executiv al direcţiei agricole judeţene/municipiului Bucureşti, comisie formată pe plan local dintr-un reprezentant al primăriei, un specialist al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, un reprezentant al direcţiei agricole judeţene/municipiului Bucureşti şi un reprezentant al direcţiei generale regionale a finanţelor publice din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.