După lansarea secţiunii Vocea fermierului, agricultorii din toate colţurile ţării ne-au scris fie pentru întrebări, nelămuriri legate de proiecte, subvenţii şi multe alte probleme din sectorul agricol. Iată ce ne-a spus un fermier din judeţul Galaţi.
„Săndel Malaxa mă numesc şi sunt din comuna Fârţăneşti, judeţul Galaţi. Eu n-am primit nici un leu la subvenţia pe 2012. Motivul? Sunt verificat prin teledetecţie. Controalele au început din luna august, suntem la 29 ianuarie 2013 şi nici în perspectivă nu avem nici o şansă până în luna mai. Am de primit în jur de 30.000 de lei, iar APIA Galaţi spune că se fac controale în paralel prin satelit şi pe teren şi ne amână de la lună la lună. Vin creditorii peste noi. Chiar acum sunt într-o discuţie cu firma Agricover care m-a ajutat anul trecut la înfiinţarea culturilor şi sunt în imposibilitate de plată, pentru că a fost an atât de secetos şi eu am avut compromise culturile în proporţie de 90 la sută. Adică, efectiv nu am recoltat nimic. Am pierdut totul”, spune fermierul gălăţean.
Acesta ne-a spus că este şi crescător de animale, un sector, de asemenea cu multe probleme. „Mai am şi 400 de oi, pentru care nu am primit subvenţia pe cap de animal. Nici un leu! Nu doar eu, nici ceilalţi crescători. APIA ne tot zie că încă se mai verifică nu ştiu ce, de la săptămână la săptămână ne tot amână! Este foarte grea situaţia de anul acesta pentru că au mai venit şi cu aceste impozite: impozitul forfetar, leul la motorină care a fost până acum am înţeles că nu se va mai da, nici măcar nu s-au mai făcut cereri. Adică venim cu taxe şi impozite în plus, dar în schimb statul român nu ne ajută cu mai nimic. Nu mai ştim preţurile reale la sămânţă, la toate imputurile pe care le von utiliza şi le vom cumpăra în această campanie de primăvară care bate la uşă”, susţine Săndel Malaxa.
Referitor la despăgubirile promise, ajutorul de stat pentru culturile calamitate, fermierul susţine că s-a simţit umilit: „Despăgubirile au fost o minciună cu alea 7 mii de euro. S-au dat 100 de lei la hectar, de la 1 la 10 hectare, la care eu nici n-am mai făcut hârtiile, că m-am simţit umilit, eu muncesc 250 hectare!”.
Daţi Click pe link-ul de mai jos şi scrieţi povestea, problema sau opinia dumneavoastră!
http://www.agroinfo.ro/vocea-fermierului/lansam-vocea-fermierului-scrie-ne-povestea-problema-sau-opinia-ta#comment
Menţionăm că aceste comentarii reprezintă opinii personale şi nu reflectă în mod necesar poziţia portalului agroinfo.ro