MAI PUŢINI BANI PENTRU PRODUCĂTORII DE TOMATE. Ion Păunel, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt, îl acuză pe ministrul agriculturii Adrian Oros că nu şi-a respectat promisiunile făcute în faţa fermierilor şi a decis reducerea bugetului Programului „Tomata” fără consultarea reprezentanţilor formelor asociative din sectorul legumicol.
Într-un răspuns transmis către preşedintele SPA Olt, MADR precizează că pentru Ciclul I de producţie al programului „Tomata” au fost alocate 39,477 milioane euro în anul 2020, bani care s-au împărţit la 17.386 beneficiari eligibili, rezultând un cuantum de 2.270,62 euro (10.786,54 lei) pe beneficiar.
MADR mai precizează că în 2019 au fost 14.405 de beneficiari pentru Ciclul I de producţie al schemei de ajutor de minimis pentru susţinerea producătorilor de tomate în spaţii protejate, numărul beneficiarilor pentru anul 2020 Ciclul I de producţie fiind mai mare cu 21% faţă de anul trecut.
Pentru programul de susţinere a producătroilor de usturoi, suma maximă alocată pentru anul 2020 este de 7,5 milioane lei, echivalentul a 1,579 milioane euro, mai precizează MADR.
Iată ce a transmis, în replică la răspunsul MADR, ION PĂUNEL, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt:
Suma totală alocată anul acesta pentru primul ciclu de producţie este mult mai mică decât în 2019 şi anume, bugetul alocat anul acesta a fost de 39.477.000 euro, iar în anul 2019, a fost de 43.194.000 euro, deci anul acesta, pentru primul ciclu de producţie, au fost alocaţi cu 3.717.000 euro mai puţin decât în 2019. De asemenea, numărul de beneficiari a crescut, datorită încrederii în program a cât mai multor fermieri, datorită incertitudinii fermierilor că programul va funcţiona şi pe ciclul 2, foarte mulţi dintre aceştia mizînd pe ciclul 1 de producţie.
Dacă se făcea şi se dorea o analiză exactă a acestui program, precum şi a Programului „Usturoiul”, se putea vedea foarte exact trendul ascendent de beneficiari pe fiecare an, lucru pe care l-am semnalat la vremea respectivă MADR, dar, din păcate, domnul Ministru Nechita Adrian OROS nu a ţinut cont, ci dimpotrivă, a fost şi este unul din cei care s-au împotrivit acestor Programe şi nu a dorit suplimentarea sumelor la rectificarea bugetară, uitând şi neţinându-se de promisiunile făcute la întâlnirile cu fermierii (Izbiceni, Matca, Băleni etc.)
Să nu uităm că acest HG (HG 248/26.03.2020) a fost făcut fără consultarea care trebuia să fie obligatorie cu reprezentanţii formelor asociative din legumicultură.
Decizia de a micşora bugetul, decizia de a introduce 1.000 de kg suplimentar la 0,1 ha i-a aparţinut, ca de altfel şi întârzierea aparaţiei HG, precum şi celelalte modificări.
Personal şi în numele Uniunii Salvăm Țăranul Român îl rugăm sau, de ce nu?, îl somăm pe domnul Ministru să ne spună şi să ne prezinte public cu cine s-a consultat când a luat aceste decizii!
Vizavi de ajutorul de pînă la 7000 euro/fermă în contextul COVID -19, doresc să fac câteva precizări: Uniunea Salvăm Țăranul Român a informat MADR despre acest sprijin financiar de la UE şi a cerut în mod vehement şi prin adrese oficiale introducerea sectorului Horticol, care a avut poate cele mai importante pierderi, la primirea acestui sprijin financiar. În acest context, doresc să-i mulţumesc domnului Ministru Secretar de Stat Emil Dumitru, Doamnei Director AM-PNDR Daniela Rebega, Doamnei Director al compartimentul de politici agricole, pentru susţinere şi pentru modul profesionist de care au dat dovadă. Însă nu acelaşi lucru îl putem spune de domnul Ministru Oros, de domnul Secretar de Stat Scarlat, care s-au opus vehement acordării de sprijin financiar sectorului Horticol.
Deci, domnule Ministru Nechita Adrian Oros şi Domnule Scarlat, ce aveţi cu sectorul Horticol? Ajutoare de Stat ca la celelalte sectoare (bovină, ovină, caprină, suine, albine) de ce nu aţi luat în calcul şi pentru Horticultură? În România avem doar ferme mari Zootehnice care trebuiesc sprijinite mai mult, doar pentru faptul că unii dintre dumneavoastră au afaceri în domeniu?