Adama
AGRICOVER

DOMNULE MINISTRU OROS, CE AVEŢI CU SECTORUL HORTICOL?

Publicat: 06 septembrie 2020 - 18:47
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

MAI PUŢINI BANI PENTRU PRODUCĂTORII DE TOMATE. Ion Păunel, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt, îl acuză pe ministrul agriculturii Adrian Oros că nu şi-a respectat promisiunile făcute în faţa fermierilor şi a decis reducerea bugetului Programului „Tomata” fără consultarea reprezentanţilor formelor asociative din sectorul legumicol.

raspuns-madr-tomata-2020-1_bÎntr-un răspuns transmis către preşedintele SPA Olt, MADR precizează că pentru Ciclul I de producţie al programului „Tomata” au fost alocate 39,477 milioane euro în anul 2020, bani care s-au împărţit la 17.386 beneficiari eligibili, rezultând un cuantum de 2.270,62 euro (10.786,54 lei) pe beneficiar.

MADR mai precizează că în 2019 au fost 14.405 de beneficiari pentru Ciclul I de producţie al schemei de ajutor de minimis pentru susţinerea producătorilor de tomate în spaţii protejate, numărul beneficiarilor pentru anul 2020 Ciclul I de producţie fiind mai mare cu 21% faţă de anul trecut.

Pentru programul de susţinere a producătroilor de usturoi, suma maximă alocată pentru anul 2020 este de 7,5 milioane lei, echivalentul a 1,579 milioane euro, mai precizează MADR.

Iată ce a transmis, în replică la răspunsul MADR, ION PĂUNEL, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt:

Suma totală alocată anul acesta pentru primul ciclu de producţie este mult mai mică decât în 2019 şi anume, bugetul alocat anul acesta a fost de 39.477.000 euro, iar în anul 2019, a fost de 43.194.000 euro, deci anul acesta, pentru primul ciclu de producţie, au fost alocaţi cu 3.717.000 euro mai puţin decât în 2019. De asemenea, numărul de beneficiari a crescut, datorită încrederii în program a cât mai multor fermieri, datorită incertitudinii fermierilor că programul va funcţiona şi pe ciclul 2, foarte mulţi dintre aceştia mizînd pe ciclul 1 de producţie.

Dacă se făcea şi se dorea o analiză exactă a acestui program, precum şi a Programului „Usturoiul”, se putea vedea foarte exact trendul ascendent de beneficiari pe fiecare an, lucru pe care l-am semnalat la vremea respectivă MADR, dar, din păcate, domnul Ministru Nechita Adrian OROS nu a ţinut cont, ci dimpotrivă, a fost şi este unul din cei care s-au împotrivit acestor Programe şi nu a dorit suplimentarea sumelor la rectificarea bugetară, uitând şi neţinându-se de promisiunile făcute la întâlnirile cu fermierii (Izbiceni, Matca, Băleni etc.)

Să nu uităm că acest HG (HG 248/26.03.2020) a fost făcut fără consultarea care trebuia să fie obligatorie cu reprezentanţii formelor asociative din legumicultură.

Decizia de a micşora bugetul, decizia de a introduce 1.000 de kg suplimentar la 0,1 ha i-a aparţinut, ca de altfel şi întârzierea aparaţiei HG, precum şi celelalte modificări.

Personal şi în numele Uniunii Salvăm Țăranul Român îl rugăm sau, de ce nu?, îl somăm pe domnul Ministru să ne spună şi să ne prezinte public cu cine s-a consultat când a luat aceste decizii!

Vizavi de ajutorul de pînă la 7000 euro/fermă în contextul COVID -19, doresc să fac câteva precizări: Uniunea Salvăm Țăranul Român a informat MADR despre acest sprijin financiar de la UE şi a cerut în mod vehement şi prin adrese oficiale introducerea sectorului Horticol, care a avut poate cele mai importante pierderi, la primirea acestui sprijin financiar. În acest context, doresc să-i mulţumesc domnului Ministru Secretar de Stat Emil Dumitru, Doamnei Director AM-PNDR Daniela Rebega, Doamnei Director al compartimentul de politici agricole, pentru susţinere şi pentru modul profesionist de care au dat dovadă. Însă nu acelaşi lucru îl putem spune de domnul Ministru Oros, de domnul Secretar de Stat Scarlat, care s-au opus vehement acordării de sprijin financiar sectorului Horticol.

Deci, domnule Ministru Nechita Adrian Oros şi Domnule Scarlat, ce aveţi cu sectorul Horticol? Ajutoare de Stat ca la celelalte sectoare (bovină, ovină, caprină, suine, albine) de ce nu aţi luat în calcul şi pentru Horticultură? În România avem doar ferme mari Zootehnice care trebuiesc sprijinite mai mult, doar pentru faptul că unii dintre dumneavoastră au afaceri în domeniu?

Vizualizat: 2961 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

19 noiembrie 2024 - 23:55

Furia fermierilor francezi împotriva acordului comercial UE-Mercosur a atins cote maxime în ultimele două zile!

Fond de solidaritate care să acopere pagubele fermierilor!

Fond de solidaritate care să acopere pagubele fermierilor!

06 noiembrie 2024 - 06:43

Aproximativ douăzeci de fermieri de la Confédération paysanne din Franța au ocupat filiala Groupama din Morlaix, în Finisterre. Companiile de asigurări private, care se ocupă acum de riscul climatic, refuză să acopere anumite ferme.

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

31 octombrie 2024 - 15:40

Dumitru Andreșoi, cel mai mare crescător de ovine din țară, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, a fost reținut de procurorii Parchetului European suspectat că ar fi fraudat o sumă uriașă din subvențiile europene. 

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

31 octombrie 2024 - 06:22

Crescătorii de oi din România amenință că vor ieși în stradă cu zecile de mii. Ei au dat un ultimatum Guvernului, data de 6 noiembrie 2024.

Cooperativa Bio Carpathia deschide în 2025 o fabrică de lapte!

Cooperativa Bio Carpathia deschide în 2025 o fabrică de lapte!

30 octombrie 2024 - 18:20

Cooperativa Agricolă Bio Carpathia va lansa anul viitor pe piaţă lapte UHT, în contextul în care în septembrie 2025 va operaţionaliza o fabrică dedicată pentru astfel de produse, a explicat Aurel Blaj, preşedintele Bio Carpathia, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

Congresul European al Fermierilor și Cooperativelor 2024 organizat în România!

Congresul European al Fermierilor și Cooperativelor 2024 organizat în România!

28 octombrie 2024 - 15:10

În perioada 23-25 octombrie 2024, Bucureștiul a devenit capitala agriculturii europene, găzduind Congresul European al Fermierilor, un eveniment de importanță majoră organizat de COPA-COGECA în colaborare cu Alianța pentru Agricultură și Cooperare din România, a transmis astăzi Alianța un comunicat pentru Agroinfo. 

Anunț IMPORTANT pentru crescătorii de bovine rasa Angus!

Anunț IMPORTANT pentru crescătorii de bovine rasa Angus!

28 octombrie 2024 - 07:13

Asociația Aberdeen Angus România anunță că a fost încheiată cu succes prima etapă în dezvoltarea schemei de calitate a cărnii de vită Angus în România.

Oierii își vând turmele de oi! Care e prețul pe oaie!

Oierii își vând turmele de oi! Care e prețul pe oaie!

21 octombrie 2024 - 06:51

Tot mai mulți crescători de ovine renunță la turmele lor de mioare. Rețeaua de socializare Facebook, site-urile de vânzări abundă în anunțuri cu turme de ovine de vânzare. Oierii sunt împinși să renunțe de seceta care a scumpit peste măsură furajele, de pesta oilor care a blocat mișcarea animalelor și de intermediarii care le iau marfa, mieii, dar uită să le mai dea banii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii