Ministerul Agriculturii a lansat, la finalul lunii iunie 2019, o primă consultare publică referitoare la Planul Naţional Strategic 2021-2027, axată pe cele nouă obiective specifice al PAC 2021-2027 definite prin Regulamentele europene şi pe domeniile şi tipurile de investiţii prioritare pentru măsurile de dezvoltare rurală.
Consultarea publică pe această temă se încheie pe 31 august 2019. MADR a primit deja peste 3.000 de opinii pe această temă.
Detalii AICI: VOCEA FERMIERILOR ROMÂNI TREBUIE AUZITĂ! SUNT ÎN JOC SUBVENŢIILE VOASTRE!
Un nou chestionar privind, de data aceasta, plăţile directe acordate fermierilor români după 2020 va fi supus consultării publice în perioada următoare. AGROINFO a obţinut acest chestionar şi vi-l prezintă. Spuneţi-vă părerea!
Chestionarul cu privire la Politica Agricolă Comună în contextul Planului Naţional Strategic 2021 - 2027
Persoanele chestionate sunt: fermieri, ONG-uri, Institute/Staţiuni de cercetare, Universităţi/Facultăţi/licee, grupuri de producători, cooperative, alte forme asociative, Consilii locale/Primării, GAL-uri, asociaţii reprezentative, alte entităţi şi persoane interesate din sectoarele zootehnic, culturi de câmp, legume-fructe, nonagricol, mixt (vegetal şi zootehnic), îmbunătăţiri funciare, cercetare/inovare, mediu şi climă, industrie alimentară, silvicultură, administraţie publică, tehnologia informaţiei, financiar/asigurări, altele.
- 1. Suprafaţa pe care o deţineţi în proprietate/arendă/alte forme.
- 2. Consideraţi utilă adeverinţa prin care se dovedeşte că terenul este la dispoziţia fermierului? Dacă NU, argumentaţi.
- 3. Aţi întâmpinat probleme la eliberarea adeverinţei de către UAT? Dacă DA, exemplificaţi.
- 4. Consideraţi că plăţile directe au constuit un sprijin real pentru fermieri? Dacă NU, argumentaţi.
- 5. Consideraţi că a fost utilă acordarea plăţii redistributive? Dacă NU, propuneţi un prag de suprafaţă al fermei până la care să se acorde această plată.
- 6. A fost benefică acordarea plăţii pentru înverzire (diversificarea culturilor, păstrarea suprafeţelor de pajişti naturale, existenţa zonelor de interes ecologic)? Dacă NU, argumentaţi.
- 7. A fost utilă impunerea diversificării culturilor? Dacă NU, argumentaţi.
- 8. Consideraţi că a fost utilă acordarea plăţilor pentru zone de interes ecologic (ZIE)? Acoperă acestea pierderile de producţie pentru suprafeţele luate în calcul? Dacă NU, ce alte culturi aveţi în vedere pentru a fi luate în calculul ZIE?
- 9. Sprijinul cuplat în sectorul vegetal şi-a atins scopul? Dacă NU, argumentaţi.
- 10. Consideraţi stimulative condiţiile de eligibilitate pentru atingerea scopului pentru care a fost acordat sprijinul cuplat vegetal? Dacă NU, argumentaţi.
- 11. Consideraţi necesară menţinerea actualelor măsuri pentru acordarea sprijinului cuplat în sectorul vegetal, selectate de România conform Regulamentului? Dacă NU, argumentaţi.
- 12. Sunteţi de acord cu păstrarea suprafeţei de max. 60 ha eligibile pentru plata tinerilor fermieri? Consideraţi că ar trebui luată în calcul creşterea suprafeţei, deşi va scădea astfel cuantumul la ha? Dacă NU, argumentaţi.
- 13. Sunteţi de acord cu păstrarea cuantumului plăţii pentru tinerii fermieri la un procent cuprins între 25 - 50% din SAPS? Dacă NU, argumentaţi.
- 14. A fost utilă acordarea schemei de sprijin cuplat în sectorul zootehnic? Dacă NU, argumentaţi.
- 15. Consideraţi că sunt optime limitele minime şi maxime ale efectivelor, pe specii, pentru schema de sprijin cuplat în sectorul zootehnic? Dacă NU, propuneţi alte limite pentru care să se acorde această plată.
Limitele actuale pentru acordarea sprijinului cuplat în sectorul zootehnic (SCZ):
- Vaci de lapte: 10 - 250 capete, respectiv 5-250 capete în zona montană
- Bivoliţe: maxim 100 capete
- Taurine carne şi metişi: 10 - 250 capete
- Ovine: 150 - 500 capete, respectiv 60 - 500 capete în zona montană
- Caprine: 50 -500 capete
- Viermi de mătase: minim 15 kg gogoşi crude de mătase
- 16. Consideraţi stimulative condiţiile de eligibilitate pentru atingerea scopului pentru care a fost acordat sprijinul cuplat în sectorul zootehnic? Dacă NU, propuneţi modificarea acestora.
- 17. Apreciaţi că ar trebui incluse şi alte măsuri pentru acordarea sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic? Dacă DA, argumentaţi.