Prezenţă constantă la AGRARIA, de care este alături încă de la prima ediţie, Călin Fărgaciu a venit anul acesta în expoziţia de la Jucu pentru a vedea noile tehnologii şi pentru a-şi consolida relaţiile cu furnizorii de echipamente agricole.
"AGRARIA a depăşit de mult graniţele judeţului şi chiar a regiunii Transilvania. Este un eveniment de interes naţional. A crescut foarte mult şi a devenit un reper pentru fermierii din toată ţara. Am aşteptat cu nerăbdare ediţia din acest an pentru că avem nevoie de socializare, să legăm parteneriate şi să încheiem chiar şi contracte de business. Vrem să testăm tehnologii noi, pe care apoi să le ducem în ferme", a precizat fostul preşedintele al Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din judeţul Cluj şi actual primar în comuna Sănduleşti.
În deschiderea expoziţiei, acesta a făcut o scurtă referire la Răscoala de la 1907, moment pe care mulţi îl consideră punctul de cotitură în procesul de emancipare a ţăranului român. "Deşi mulţi cred că Răscoala de la 1907 este caracterizată de acel slogan «Noi vrem pământ!», nu este deloc aşa, pentru că la momentul respectiv ţăranii deţineau 51,3% din suprafeţele agricole. Doar că ei nu aveau tehnologie. Ţăranul român nu făcea performanţă şi avea o supărare iar pe fondul unor implicaţii politice s-a născut răscoala", a remarcat Fărgaciu, care are şi calitatea de preşedinte de onoare a Cooperativei Someş-Arieş. În opinia sa, fermierul român este astăzi stăpân al propriului său destin datorită accesului la tehnologia modernă.
Mesaj pentru vecinii din vest!
Mai în glumă, mai în serios, acesta a spus că şi-ar fi dorit să-i transmită consulului Ungariei la Cluj-Napoca, Lajos Mile (prezent şi el la ceremonia de deschidere, însă fără a sta până la momentul la care Fărgaciu a luat cuvântul), să facă ceva pentru a creşte preţurile la roşii în ţara vecină, sau măcar să cumpere gaz mai scump, aluzie la faptul că tomatele din Ungaria sunt mai ieftine decât la noi şi la situaţia generată de conflictul din Ucraina, care a dus la o explozie a preţurilor la energie.
Călin Fărgaciu a evocat şi un moment de tăcere în amintirea lui Mircea Ciurea şi Dan Ţandea, două dintre simbolurile zootehniei transilvănene, care din păcate astăzi nu se mai află printre noi şi despre care Călin Fărgaciu spune că nu trebuie daţi uitării.