În urmă cu o lună specialiştii din agricultură îşi puneau mari semne de întrebare privind producţiile agricole din acest an şi avertizau cu posibilitatea creşterii preţurilor la produsele agricole, din cauza secetei.
Acum, însă, agricultorii se bucură de stratul gros de zăpadă, care le protejează culturile de ger şi vor asigura umiditatea necesară plantelor.
Plantele îşi vor reveni
Potrivit directorului Direcţiei Agricole Argeş, Radu Dincă, culturile se află acum sub protecţia stratului de zăpadă. Rapiţa, care este mult mai sensibilă decât orzul şi grâul, va fi evaluată de către fermieri în primăvară, aceştia vor stabili atunci dacă prezintă rentabilitate. „Nu cred că vor întoarce culturile, fiindcă plantele îşi vor reveni după acest repaus vegetativ sub protecţia zăpezii. Încă există un deficit de umiditate în sol, dar în primăvară, odată cu topirea zăpezii, lucrurile se vor schimba”, a spus Radu Dincă, pentru curierul.ro.
În judeţul Argeş au fost însămânţate, toamna trecută, 49.140 hectare cu grâu, 6.300 hectare cu rapiţă şi câteva mii cu orz şi orzoaică.
Zăpada – benefică din două puncte de vedere
Şi pentru fermierii mehedinţeni, zăpada a venit ca o „mană cerească”. Specialiştii agricoli spun că zăpada este benefică pentru culturile de toamnă, cel puţin din două puncte de vedere.
În primul rând, constituie un „scut” de protecţie împotriva temperaturilor foarte scăzute din această perioadă şi planta nu intră în contact direct cu gerul, iar în al doilea rând zăpada contribuie la creşterea cantităţii de apă din sol, care era extrem de scăzută.
În judeţul Mehedinţi, în toamna anului 2011, au fost însămânţate cu grâu 19.500 ha, cu orz 16.000 ha, cu rapiţă 1.100 ha şi cu orzoaică de toamnă 500 ha.