Staţiunea de Cercetare Dezvoltare - Agricolă Brăila a organizat în data de 14 noiembrie 2014 un workshop cu tema: "Importanţa resurselor naturale de sol şi apă în exploatarea agricolă şi ameliorativă din Insula Mare a Brăilei".
Evenimentul ştiinţific a fost organizat în colaborare cu Camera Agricolă Brăila, cu participarea Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Brăila şi a unui număr de 25 de fermieri, reprezentanţi ai instituţiilor agricole brăilene, membri ai Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Brăila şi specialişti ai filialei judeţene ai Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare.
Obiectivul principal al acestei manifestări a fost prezentarea rezultatelor proiectului ADER 2.2.4. intitulat “Cercetări privind valorificarea eficientă a resurselor naturale de apă în amenajările de irigaţii, în vederea reducerii consumului de apă de irigaţie şi conservarea stării de fertilitate a solurilor“, coordonat de dr. ing. Ioan Vișinescu.
În deschidere, directorul S.C.D.A. Brăila, Bularda Marcel, a prezentat însemnătatea pe care a avut-o acest proiect pentru staţiune, experimentări care încununează o activitate de cercetare anterioară foarte bogată despre luncile îndiguite.
În cadrul acestui workshop, secretarul ştiinţific Ioan Vişinescu a susţinut un referat sinteză despre rezultatele proiectului, cu date ştiinţifice precise, detaliate prin demonstraţii teoretice şi practice, adunate în anii derulării proiectului 2011 – 2014. S-au prezentat date foarte importante despre calitatea solurilor şi a apelor freatice, în dinamica anotimpuală, influenţa pe care acestea o au asupra producţiilor agricole din Insula Mare a Brăilei şi aspecte legate de calculul eficient al normelor de irigaţie, ţinând cont de posibilitatea fiecărei culturi agricole de utilizare a apei din pânza freatică.
Intervenţiile participanţilor au subliniat importanţa pe care a avut-o proiectul, mai cu seamă că prin finanţarea acestuia s-au putut achiziţiona echipamente de laborator performante, dar şi necesitatea continuării cercetărilor în domeniul valorificării eficiente a resurselor naturale de apă în perimetrele hidroameliorative şi al conservării stării de fertilitate a solurilor.