Poliţişti, pădurari şi reprezentanţi ai Romsilva au început, numărarea cioatelor din pădurile Sovejei, verificările fiind făcute în dosarele privind tăierile ilegale de copaci de pe raza Ocolului Silvic Soveja.
Anchetatorii încearcă să stabilească ce şi cât s-a tăiat, dar şi dacă arborii erau marcaţi.
„La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea se efectuează cercetări în mai multe dosare penale privind activitatea de marcare, exploatare şi valorificare a masei lemnoase din pădurea proprietate publică administrată de Ocolul Silvic Soveja. Pentru a se stabili cu exactitate cantitatea de masă lemnoasă exploatată fără drept, a fost solicitat un control de specialitate cu reprezentanţi ai Regiei Naţionale a Pădurilor”, a declarat, inspectorul Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea.
În luna august, au avut loc descinderi în mai multe localităţi din judeţele Vrancea, Buzău şi Braşov pentru destructurarea unei reţele organizate din domeniul exploatării forestiere. Reţeaua este suspectată de evaziune fiscală, fals material în înscrisuri oficiale, tăiere fără drept, furt de arbori şi folosirea unui dispozitiv fals de marcare.
Afaceri în domeniul forestier: fără autorizaţie, fără taxe plătite şi cu documente false
În Vrancea, au fost vizate mai multe persoane cu afaceri în domeniul forestier din Câmpuri, Panciu, Focşani, Odobeşti şi Broşteni. Potrivit poliţiştilor, membrii reţelei se sustrăgeau de la plata impozitelor la bugetul consolidat de stat, prin neînregistrarea veniturilor sau diminuarea veniturilor reale rezultate din activităţile economice desfăşurate.
Poliţiştii au susţinut că gruparea ar fi desfăşurat, în cursul anului 2011, activităţi ilegale de exploatare, debitare şi comercializare a materialelor lemnoase pe raza judeţului Buzău.
În timpul percheziţiilor au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, documente cu regim special pentru material lemnos, aparţinând unor societăţi de pe raza mai multor judeţe, necompletate, documente de evidenţă contabilă şi extracontabilă ale unor societăţi cu activitate în domeniu, un dispozitiv silvic de marcat care s-a stabilit că este fals, precum şi alte documente oficiale, respectiv diplome de Bacalaureat, certificat de calificare profesională şi carte de identitate a vehiculului în alb sau susceptibile a fi falsificate.
sursa: Agerpres