Adama
Vinasa Rompak

Vrancea: Ploile din ultimele zile nu pot salva cultura de rapiţă, distrusă de secetă

Publicat: 11 octombrie 2011 - 12:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agricultorii vrânceni sunt sceptici cu privire la producţia de anul viitor la rapiţă, grâu şi orz. Nici precipitaţiile care au căzut în acest weekend nu le dau mari speranţe, în condiţiile în care seceta a fost stăpână pe judeţ din august până la începutul lunii octombrie.

Din această cauză, lucrările agricole de toamnă au fost întârziate, pregătirea solului pentru însămânţare fiind practic imposibilă. „Până sâmbătă n-a căzut nici măcar o picătură de apă, aşa că agricultorii nu au putut să-şi are pământul pentru a semăna. Deşi perioada optimă pentru însămânţarea grâului este între 1 şi 10 octombrie, acest interval nu a putut fi respectat“, a declarat Costică Neaţă, şeful Direcţiei Agricole Vrancea, adăugând că din totalul celor 27.550 de hectare au fost semănate în jur de 10.000.

Rapiţa – compromisă pe mii de hectare
Seceta a distrus terenurile cultivate cu rapiţă, producătorii care şi-au pus bazele în această cultură înregistrând pierderi uriaşe.
Potrivit conducerii Direcţiei Agricole Vrancea, dintr-un total de 7.400 de hectare planificate, doar 5.190 au putut fi semănate cu rapiţă, însă plantele nu au răsărit. „Eu am cutivat 600 de hectare de rapiţă, pe care practic le-am pierdut din cauza secetei. Firul de rapiţă ar fi trebuit să aibă până acum patru, cinci frunze, însă nici măcar nu a răsărit. Am întregistrat pierderi de 900.000 de lei cu această cultură”, a spus Constantin Bazon.

Şi culturile de orz şi grâu au fost afectate de secetă
„Şi la orz s-au cultivat doar 900 de hectare dintr-un total de 1.600 de hectare planificate. Dacă acum a plouat, lucrările vor putea fi continuate până spre a doua parte a lunii, sperând că vom avea o răsărire uniformă şi că producţia nu va fi afectată”, a mai spus Costică Neaţă.

În acest an, la nivelul judeţului Vrancea au fost înregistrate producţii superioare de grâu, ajungând la patru tone la hectar, însă pentru 2012 agricultorii nu-şi fac mari speranţe. „Nu am semănat grâu aproape deloc, deoarece nu am putut băga utilajele în ogor din cauza pământului extrem de tare. Aveam în plan să pun grâu pe 1.300 de hectare, însă dacă voi reuşi să însămânţez 900 de hectare e bine. Cu siguranţă şi producţia va fi mai slabă comparativ cu acest an”, a adăugat Constantin Bazon, reprezentantul Comcereal Vrancea, potrivit adevarul.ro.

Vizualizat: 1680 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Teleorman: Precipitaţiile căzute facilitează lucrările de toamnă şi îi bucură pe agricultori

Teleorman: Precipitaţiile căzute facilitează lucrările de toamnă şi îi bucură pe agricultori

În Teleorman, în ultimele zile au căzut precipitaţii în aproape tot judeţul. Cei mai fericiţi de ploile căzute în ultimele zile sunt agricultorii teleormăneni care şi-au văzut salvate recoltele de anul viitor.

Terenurile agricole: vânzări către nerezidenţi, penalizări pentru proprietarii ce nu le igienizează şi verificări

Terenurile agricole: vânzări către nerezidenţi, penalizări pentru proprietarii ce nu le igienizează şi verificări

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, luni, la Senat, că este opozantul vânzării terenurilor către nerezidenţi, la fel cum a fost şi împotriva Legii pieţei funciare din 1993.

MADR a făcut demersuri pentru taxarea inversă la legume, fructe şi carne, însă aşteaptă avizul UE

MADR a făcut demersuri pentru taxarea inversă la legume, fructe şi carne, însă aşteaptă avizul UE

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a făcut demersuri la Uniunea Europeană pentru a introduce taxarea inversă şi la legume, fructe şi carne, dar încă nu a obţinut avizul, a declarat, ministrul de resort, Valeriu Tabără, la Senat.

România beneficiază de irigaţii pe 0,3% din întreaga suprafaţă agricolă

România beneficiază de irigaţii pe 0,3% din întreaga suprafaţă agricolă

În acest an, circa 30.000 hectare au fost irigate, adică mai puţin de 1% din terenurile agricole amenajate în acest sens. Aceasta în condiţiile în care în ultimii cinci ani nu s-a majorat cu nici un hectar suprafaţa acoperită de amenajările de irigaţii. Dacă raportarea se face la cele peste nouă milioane hectare teren arabil existent în România, suprafaţa irigată este nesemnificativă.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii