Fermierii români vor demult să cultive soia modificată genetic. De ce să importăm cu tonele de pe continentul american soia modificată genetic când o putem cultiva noi?! În plus, pentru o cultură de soia nemodificată genetic e nevoie de multe tratamente chimice.
Europa asigură doar 2% din necesarul de șrot de soia din hrana animalelor. În schimb, aduce cu tonele soia modificată genetic de pe continentul american.
Citește aici ce spune un cercetător român de la Institutul de Nutriție Animală Balotești!
Li se va permite fermierilor români să cultive OMG?
Anul trecut s-a adoptat de către Uniunea Europeană un regulament pentru cultivarea plantelor modificate genetic. Uniunea lasă decizia la latitudinea statelor membre. Condiția este ca EFSA, autoritatea europeană pentru siguranța alimentelor, să spună că acest produs nu prezintă risc. Așa că din acest punct de vedere, practic, România va face ceea ce-și doresc producătorii români.
Sigur mai este un proiect pentru care Comisia Europeană a încercat, la fel, să transfere decizia la nivelul statelor membre. Dar acolo s-a opus Parlamentul European. Este vorba despre punerea pe piață. Avem două aspecte distincte: cultivarea OMG și al doilea, punerea pe piață și utilizarea OMG. Parlamentul European nu este de acord să lase punerea pe piață a OMG la decizia statelor membre, a declarat ministrul agriculturii, Achim Irimescu, pentru Realitatea TV.
Pentru soia a existat, la un moment dat, un hibrid aprobat de EFSA (European Food Safety Authority), dar pe care l-a retras firma producătoare. Astfel că, țara noastră își acoperă nevoia de soia din importuri. Șrotul pe care l-a importat România, în 2014, pentru hrana animalelor a provenit de la soia cultivată pe 324.201 ha, iar boabele de soia de pe 54.613 ha. În 2014, fermierii români au cultivat soia nemodificată genetic pe 86.000 ha și am fi avut o producție de soia de 200.000 de tone, spun datele Eurostat.
Cu atât mai mult vor să cultive fermierii soia, cu cât cultura de soia este stimulată de valoarea sprijinului cuplat, 325 de euro/ha/an. Pentru campania 2015, nu se vor bucura de bani toți fermierii români care au mizat pe soia, doar cei care au scos 1.300 kg/ha, condiție impusă pentru încasarea plății.
De anul acesta, sprijinul cuplat va crește cu 10 euro/ha, dar va fi și mai dificil de accesat în condițiile în care agricultorilor români li se impune să folosească sămânță autohtonă certificată.
Sunt 15 țări care au comunicat Comisiei Europene că interzic cultivarea de organisme modificate genetic. Germania, Franţa, Austria, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Olanda şi Polonia, precizează un comunicat al Comisiei Europene. Marea Britanie vrea să permită cultivarea de organisme modificate genetic doar pe teritoriul Angliei în timp ce interzice aceste culturi în Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Belgia va menține Valonia curată de organisme modificate genetic.