Sporirea populaţiei este principalul motor pentru comerţul global cu grâu, care se estimează că va creşte cu peste 25 milioane tone (16%) până în 2014, ajungând la 180 mil. tone.
Consumul mediu de grâu pe locuitor nu se va modifica semnificativ. Totuşi, odată cu creşterea venitului mediu/locuitor în ţările asiatice, este de aşteptat să se schimbe şi preferinţele de consum în favoarea produselor de panificaţie. O creştere semnificativă a importurilor de grâu este de aşteptat în Indonezia, Egipt şi Brazilia, cei mai mari importatori mondiali. De asemenea, în statele din Africa Sub-Sahariană, Asia (China, Vietnam, Thailanda, Bangladesh şi Filipine). În ceea ce priveşte exportatorii de grâu, proiecţiile USDA sugerează că va continua să urce cota de piaţă deţinută de Rusia, Ucraina şi Kazahstan, ce va reprezenta aproape jumătate din creşterea comerţului mondial cu grâu preconizată. Exporturile de grâu din Canada se apreciază că vor scădea, pe măsură ce fermierii vor mări producţia de rapiţă, fiind considerată mai profitabilă pe termen lung.
Exportul de grâu al statelor UE este, de asemenea, estimat în creştere cu 7,7 mil. tone (27,5%) în următorii 10 ani, ajungând la un total de 35,7 mil. tone/sezon. Pe termen scurt, în statele UE este de aşteptat o scădere a preţului pentru cerealele furajere, ceea ce va favoriza înlocuirea grâul din raţiile furajere şi va crea o mai mare disponibilitate pentru exportul de grâu.
Detalii privind comerţul internaţional cu cereale găsiţi în revista Ferma, ediţia 1 - 15 martie!