Cea mai recentă armă pe care viticultorii o au la dispoziţie pentru a lupta împotriva bolilor este un complicat sistem ce utilizează tehnologia GPS, senzori, calculatoare şi un sistem de analiză situat într-un 'nor' pe Internet.
Potrivit EFE Agro, cu ajutorul noului dispoziţiv producătorii de struguri pot lupta împotriva bolilor, pot reduce utilizarea îngrăşămintelor, şi de asemenea pot economisi timp şi bani.
SmartVineyard este numele aplicaţiei dezvoltate de ingineri şi chimişti din Ungaria pentru a combate bolile ce afectează strugurii, boli ce pot provoca recoltelor pierderi de până la 50%. Sistemul constă în instalarea în vie a unor dispozitive de mărimea unui calculator şi prevăzute cu receptori care înregistrează şi analizează toate condiţiile geografice şi climaterice ale unei suprafeţe de până la 10 hectare fiecare. Senzorii captează umiditatea, temperatura, cantitatea de apă din sol şi, inclusiv, orientarea terenului sau conţinutul de minerale din sol, pentru a face un studiu de tratament necesar strugurilor în fiecare sector de vie.
Datele înregistrate într-un 'nor' pe Internet, unde sunt analizate pentru a stabili când este recomandată fertilizarea şi cu ce produs, din toată baza de date de produse chimice autorizate de Uniunea Europeană.
2014 - an greu în viticultură
Anul 2014 a fost un an dificil pentru producătorii de vinuri. Din cauza ploilor frecvente, s-au făcut investiţii mari, atât în tehnologie, cât şi în procesare.
„Anul 2014 a fost un an foarte dificil. Anul dificil înseamnă mai multă investiție în vie, mai multe tratamente, deoarece a fost un an ploios. La Drăgășani grindina a rupt vița de vie. A fost un an foarte greu. S-a investit foarte mult în vie, cred că investițiile s-au dublat în acest an față de anii trecuți, dar totuși am reușit să scoatem o producție foarte bună”, a declarat Ștefan Timofti, somelier-manager de evenimente la Casa Cotnari, cu ocazia unui seminar de specialitate la Târgul Internațional de Vinuri Good Wine, găzduit de Romexpo.
Potrivit Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), precipitaţiile abundente şi grindina au generat la nivel naţional următoarele influenţe: număr mare de tratamente fitosanitare şi, implicit, costuri mai mari de producţie comparativ cu alţi ani agricoli, diminuarea recoltelor faţă de anul precedent şi întârzierea campaniilor de recoltare cu circa două săptămâni faţă de perioada normală.