Deocamdată se anunţă un an bun pentru viticultură, cu excepţia fermelor peste care s-a abătut grindina. Până în momentul recoltării strugurilor, viticultorii sunt “la mâna vremii”, anul acesta, aversele de ploaie cu grindină îşi cer tributul prin frecvenţa şi agresivitatea lor.
Ţinând cont că pierderile cauzate de aceste intemperii ale vremii pot compromite atât recolta, cât şi butucul în întregime, iar fenomenele meteorologice nu pot fi prevenite, ar trebui ca viticultorii să aibă în vedere instalarea unor plase antigrindină. Singurul inconvenient este acela ca investiţia instalării unui astfel de sistem se ridică la 7000-14.000 euro/ha, iar costul anual de mentenanţă este de 300-500 euro.
Măsuri urgente în viile lovite de grindină
Specialiştii recomandă ca acolo unde a bătut grindina, să se aplice o serie de măsuri urgente pentru a ajuta butucii să-şi continue dezvoltareaImediat după căderea grindinei trebuie aplicat un tratament cu zeamă bordoleză 1. % sau cu fungicide pe bază de captan sau folpet, pentru cicatrizarea rănilor şi pentru a evita atacul de mană. De asemenea, este recomandată aplicarea îngrăşămintelor azotoase cu scopul de a forţa creşterea lăstarilor, iar în toamnă, după recoltat, trebuie să se administreze îngrăşăminte fosfatice şi potasice, pentru a favoriza maturarea lemnului.
Tratamente în plantaţiile pe rod
În perioada iulie - august, când viile ajung în stadiul de încheiere a ciorchinilor (boabele sunt de mărime normală) şi de pârgă a strugurilor, se vor monitoriza bolile criptogamice - mana şi făinarea. În luna iulie, în faza de compactare a ciorchinilor (boabele au mărime normală) se aplică un tratament pentru mană (Zeamă Bordoleză 1% - 10 kg/ha şi cu produsul Vitra 50 - 3 kg/ha) şi pentru făinare (Sulfavit 80 PU - 4 kg/ha sau cu Sulfavit 95 PP - 15 kg/ha). În luna august, înainte de intrarea în pârgă a strugurilor, se aplică un alt tratament pentru făinare (Sulfavit 80 - PU 4 kg/ha sau Sulfavit 95 PP - 15 kg/ha).
Ultimul tratament se administrează astfel încât până la recoltare să treacă cel puţin 20-30 de zile, deoarece unele fungicide au efect negativ asupra fermentaţiei alcoolice a mustului.
Nu se aplică tratamente fitosanitare după intrarea strugurilor în pârgă!
Mai multe detalii puteţi citi în revista Recolte Bogate, ediţia iulie-august.