Cramele Recaş au achiziţionat utilaje pentru recoltat care înlocuiesc 400 de oameni. Condiţiile meteo favorabile culturii viţei de vie, au făcut ca în podgoriile de la Recaş să se obţină, anul acesta, cea mai bună recoltă din ultimii zece ani.
Cramele Recaş au cumpărat două combine, fiecare în valoare de 200.000 de euro, care înlocuiesc aproximativ 400 de muncitori.
Cumpărate din Italia, combinele au fost puse deja în funcţiune printre rândurile de vie, pentru a culege cea mai bună recoltă întâlnită la Recaş în ultimul deceniu. „Sunt 850 de hectare de vie într-un an de excepţie, pentru că nu a fost secetă, iar vremea a fost pe placul viilor. Culegerea se face foarte repede cu aceste combine. Foarte puţin a mai rămas celor care trebuie să culeagă manual”, a declarat, pentru adevărul, Ioan Georgiu, director general la Cramele Recaş.
Lucrează în două schimburi şi culeg doar boabele de struguri
Cele mai moderne combine de recoltat struguri lucrează în două schimburi, atât ziua cât şi noaptea, şi recoltează la fiecare 24 de ore circa două sute de tone de struguri.
Aceste utilaje au încă un avantaj, faptul că s-a renunţat la munca de desciorchinare, având în vedere că noile utilaje culeg doar boabele de struguri. „Nu s-a renunţat de tot la muncitori. Cam 20 la sută din muncă le revine lor. Marea lor majoritate sunt din zona Recaşului, dar mai vin şi din Ardeal, din zona Sălajului”, a mai spus Georgiu.
Un merit deosebit pentru vinurile de la Recaş îl are şi în acest an enologul australian Harley Smithers, care se află în orăşelul timişean pentru al cincilea sezon consecutiv.
Aproximativ 50 la sută din vinurile Cramelor Recaş se duc la export. Anglia, Germania, Olanda, Suedia, Danemarca, SUA sau Canada sunt printre ţările în care se vinde cel mai celebru vin din Banat.