Europenii vor bea mai puţin vin din recolta de struguri de anul trecut, care a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, însă partea bună ar fi că s-au obţinut vinuri de o calitate superioară.
Cel puţin aşa sună estimarea formulată de Copa-Cogeca, organizaţia care susţine fermierii şi cooperativele agricole din UE, într-un raport ce confirmă practic prognozele din luna septembrie. Toţi cei trei mari cultivatori europeni de struguri pentru vinificaţie - Italia, Spania şi Franţa - au înregistrat o scădere semnificativă a producţiei, care este comparabilă cu anul de comercializare 2017/2018. Îngheţurile de primăvară, seceta din vară, grindina şi ocazional temperaturile ridicate din luna septembrie, la care s-ar putea adăuga şi presiunea bolilor în unele regiuni, sunt cauzele care au determinat această scădere a producţiei.
Schimbările climatice reprezintă, pe de altă parte, una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă sectorul, în care s-a investit foarte mult în ultimii ani, se specifică într-un comunicat al organizaţiei pan-europene. "Evenimentele meteo experimentate în 2021 arată măsura în care schimbările climatice au impact asupra agriculturii şi indică provocările cu care se va confrunta sectorul vitivinicol în viitor. Vinicultorii sunt conştienţi de aceste provocări iar sectorul a pus deja în aplicare mai multe proiecte de durabilitate care sunt susţinute de certificate de calitate. Pentru a depăşi aceste provocări, viticultorii au nevoie de resurse şi timp, însoţite de investiţii în cercetare şi tehnologii inovatoare. Aceste instrumente sunt esenţiale pentru menţinerea competitivităţii vinurilor UE pe pieţele internaţionale", a declarat Luca Rigotti (foto), preşedintele Grupului de lucru vitivinicol de la Copa-Cogeca.
O situaţie dulce-amăruie
Abordând situaţia actuală a pieţei din sector, acesta a caracterizat-o drept dulce-amăruie, "Pe de o parte, există evoluţii pozitive pe piaţă, cu refacerea consumului în urma deschiderii sectorului HoReCa şi cu reluarea exporturilor după suspendarea tarifelor din SUA. Pe de altă parte, constatăm cu mare îngrijorare creşterea exponenţială a costurilor de producţie şi de transport. Mai precis, costurile materiilor prime, a energiei şi transportului au crescut în unele cazuri la niveluri neviabile şi nejustificate, riscând astfel erodarea marginalităţilor şi compromiterea competitivităţii noastre", a remarcat Luca Rigotti.
Sursa foto: foodandbev.it