Potrivit estimărilor, producţia mondială de vin va creşte semnificativ în 2013, până la 281 milioane hectolitri, un nivel ce nu a mai fost atins din 2006, în ciuda diminuării suprafeţelor cultivate cu viţă-de-vie, în special în Spania şi Italia, informează Organizaţia Internaţională a Viei şi vinului (OIV).
OIV semnalează, în raportul său de conjunctură pentru primele zece luni ale acestui an, că rezultatul de datorează productivităţii mai mari a podgoriilor, a căror suprafaţă s-a redus anul acesta la nivel mondial cu 15.000 hectare şi cu 300.000 faţă de 2006.
Italia este pe primul loc în topul mondial al producătorilor de vin
Estimările, de creştere cu 9% la nivel mondial, situează Italia pe primul loc în topul mondial al producătorilor, cu o creştere interanuală de 2% şi o producţie estimată la 44,9 milioane hectolitri, înaintea Franţei, cu o producţie de 44,08 hectolitri (+7 %), şi a Spaniei, cu 40 milioane hectolitri (plus 23%).
Cu acest top condus de ţări europene şi după cinci ani de recolte modeste, se preconizează pentru acest an, în Uniunea Europeană, o producţie de circa 146 milioane hectolitri.
Statele Unite ale Americii, al patrulea producător mondial, ar putea înregistra o creştere a producţiei de 7%, până la 22 milioane hectolitri, în timp ce Argentina, după doi ani „destul de duri”, conform directorului general al OIV, Federico Castellucci, va înregistra o creştere de 27 %, până la 14,9 milioane hectolitri. Consumul, în schimb, nu a înregistrat încă o recuperare semnificativă, după criza economică din 2008, dar se estimează o consolidare a cererii, datorită noilor ţări consumatoare.
Consumul de vin este în scădere
În 2013, consumul ar putea ajunge la 245 milioane hectolitri, însă OIV avertizează că „trebuie să fim prudenţi” în legătură cu această cifră, deoarece ultimele trei luni ale anului, în special luna decembrie, care pot acumula 40 din vânzările totale ale anumitor produse, vor influenţa semnificativ rezultatul final.
Aceste calcule evidenţiază că va exista o diferenţă între producţie şi consum de 35,7 milioane hectolitri, ceea ce va face ca, pentru prima dată din 2007, producţia să fie superioară necesităţilor estimate pentru uz industrial.
Consumul, după cum a subliniat Castellucci, într-o conferinţă de presă, a continuat să scadă în ţările consumatoare tradiţionale, precum Franţa, Italia şi Spania, unde, în ultimii 12 ani, a scăzut cu 12%, 29% şi, respectiv, 34%. „Înainte, a exporta era un orgoliu. Acum este o necesitate”, a spus directorul general al organizaţiei, din care fac parte 45 de ţări.
În grupul exportatorilor tradiţionali, din care fac parte şi Franţa, Italia, Spania, Germania şi Portugalia, s-a înregistrat o scădere cu 9,2 a volumului, în perioada iunie 2012-iunie 2013, dar o creştere cu 4,2 % a valorii, în special datorită preţurilor din Italia şi Spania.
În total, valoarea exporturilor la nivel mondial s-a ridicat în iunie 2013 la 25,61 miliarde euro, cu 4,7 % mai mult faţă de iunie 2012, în timp ce volumul s-a diminuat cu 3,6%, la 9,807 miliarde litri.
Cei mai mari importatori erau, în iunie, SUA şi Marea Britanie, cu creşteri de 9,8% şi, respectiv, 4,7%, a valorii importurilor de vinuri, dar cele mai mari creşteri au fost înregistrate de Lituania, Australia şi Japonia, de 34,3 %, 13,1 % şi, respectiv, de 12,2 %.
Europa, conform OIV, continuă să acopere jumătate din comerţul mondial de vinuri din punct de vedere al valorii importurilor, dar regiunile care au crescut cel mai mult erau, în iunie, zona Pacific (+14,2 %), America de Nord (+9,9 %) şi ţările europene non comunitare (+6,4 %). sursa: Agerpres