Uniunea Europeană a demarat o procedură de reflecţie de mai multe luni cu privire la o reformă a sectorului vinului destinată întăririi competitivităţii acestui sector pe piaţa mondială, reformă care este însă din ce în ce mai contestată de principalii producători europeni de vin precum Franţa, Italia, Portugalia şi Spania.
UE susţine că eliminarea, până în 2015, a „drepturilor de plantare” a viţei de vie, un instrument destinat ţinerii sub control a producţiei de vin, are scopul de a permite viticultorilor să beneficieze de mai multă flexibilitate pentru a se adapta la cererea internaţională, având libertatea de a alege soiurile pe care le doresc.
În acelaşi timp însă, un număr de 14 state membre, printre care se numără marii producători europeni de vin, au cerut Comisiei să revină asupra reformei pe care a introdus-o în anul 2008.
Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a deschis, joi 19 aprilie a.c., o primă reuniune a unui grup de lucru „la nivel înalt” care ar trebui să evalueze până la finele anului impactul pe care l-ar avea o eliminare a „drepturilor de plantare” asupra pieţei şi să propună recomandări. „Nu este vorba de a face reforma reformei” a subliniat Dacian Cioloş, adăugând că este gata să acţioneze dacă grupul de lucru va veni cu „argumente solide şi soluţii inovatoare şi durabile care necesită ajustări”.
Statele care sunt partizane ale unei revizuiri a reformei atrag atenţia asupra riscului de supraproducţie care ar atrage după sine o scădere a preţurilor. Totodată, acestea invocă şi consecinţele nefaste pentru zonele viticole cele mai puţin productive, industrializarea excesivă a sectorului şi devalorizarea viilor nobile prestigioase din cauza creşterii suprafeţei cultivate.
sursa: Agerpres