Noul proiect al Legii Viei şi Vinului elaborat de Ministerul Agriculturii conţine o serie de prevederi care ar putea pune în pericol existenţa micilor producători de vin, consideră reprezentanţii Federaţiei Viticultorii.
"'Experţii' ministerului au stabilit că vinul de masă nu mai trebuie să existe şi l-au eliminat din lege, deocamdată ca denumire. În locul acestuia s-a introdus denumirea de vinuri fără denumire de origine controlată (DOC) şi fără indicaţie geografică (IG) soi. Această aparentă redenumire nu este întâmplătoare, întrucât în proiectul legislativ se stipulează că pentru producerea acestor vinuri este nevoie de obţinerea unei licenţe contra cost de la Ministerul Agriculturii, care nu face altceva decât să ridice costurile de producţie ale micilor producători", precizează preşedinte Federaţiei, Toader Manole, într-un comunicat remis Agerpres.
Potrivit comunicatului, aceste condiţii, dacă vor deveni realitate, îi vor afecta pe micii producători de vin, care sunt obligaţi să se conformeze unor noi reguli, în timp ce pentru producătorii de vinuri DOC şi vinuri IG nu este nevoie de licenţiere. “Atragem atenţia că prin aceste schimbări legislative se urmăreşte descurajarea micilor producători de vin prin impunerea unor condiţii pe care le considerăm nejustificate, iar în final chiar scoaterea vinului vrac de pe piaţă şi comercializarea sa doar sub formă îmbuteliată. Proiectul Legii viei şi vinului a intrat în dezbaterea Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor. Le solicităm pe această cale parlamentarilor să elimine prevederile defavorabile micilor producători de vin şi să ia în considerare şi propunerile acestora”, se arată în comunicat.
MADR: Nu este vorba de nicio eliminare din lege a vinurilor de masă
În acelaşi timp însă, directorul în Ministerul Agriculturii, Cornel Dicu, a declarat că vinurile de masă vor rămâne în noua lege însă nu a fost stabilit dacă vor fi introduse şi soiurile vinurilor sau se va utiliza doar denumirea generică. “Nu este vorba de nicio eliminare din lege a vinurilor de masă. Acestea vor avea o denumire generic, însă, abia în normele metodologice de aplicare se va stabili împreună cu cei din piaţă dacă se va introduce şi soiul vinului. În acest caz trebuie stabilită trasabilitatea şi vor avea nevoie de o certificare însă nu este vorba de nicio licenţă. De exemplu, în Franţa, vinurile de masă sunt denumite Vin de France, rămâne şi noi să stabilim denumirea generică şi pe urmă vedem în normele de aplicare dacă va fi cu denumirea soiului sau fără”, a declarat Cornel Dicu, director inspecţii în MADR. Sursa: Agerpres