Franţa estimează, în acest an, o producţie de vin mai mică dar de calitate mai bună, după ce furtunile violente şi primăvara friguroasă au afectat viile.
În multe regiuni din Franţa, cel mai mare producător mondial de vin, producţia estimată este în scădere, aproape de cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii. În schimb, vara caldă şi uscată ar trebui să contribuie la creşterea calităţii vinului.
Potrivit ministerului francez al Agriculturii, în 2013 viticultorii vor realiza o producţie de vin de 44,5 milioane hectolitri, echivalentul a aproape şase miliarde de sticle, peste recolta de 41,4 milioane de hectolitri înregistrată anul trecut, însă sub media multianuală.
Odată cu scăderea recoltei, ar putea creşte şi preţurile, însă nu prea mult întrucât producătorii se tem să nu îşi piardă clienţii. „În 1991 am pierdut o parte din recolta de struguri albi. Preţurile au crescut şi din cauza asta am pierdut o parte din pieţe. Ne-am învăţat lecţia”, a declarat Olivier Bernard, preşedintele Union des Grands Crus de Bordeaux (UGC), care promovează aproape 140 din principalii producători de vin din regiunea Bordeaux.
De asemenea, producătorii anunţă că iubitorii de şampanie ar urma să se bucure de un an mai bun. „Recolta din acest an arată foarte bine şi mult mai bine decât cea din 2012”, a declarat Pierre-Emmanuel Taittinger, preşedintele Taittinger Champagne, una din ultimele mărci de familie. sursa: Agerpres