Societatea vini-viticolă Cotnari SA din judeţul Iaşi a lansat, vineri seară, în prezenţa autorităţilor locale şi a specialiştilor din domeniu, primul vin al anului - Frâncuşa de Cotnari 2011.
A devenit deja o tradiţie ca la Cotnari să fie lansat primul vin românesc al anului. Este pentru al cincilea an consecutiv, când societatea vini-viticolă Cotnari SA lansează, încă de la sfârşitul lunii septembrie, primul vin românesc al anului - Frâncuşa.
„Anul 2011 este un an viticol care ne face fericiţi în egală măsură, atât pe noi, cei de la Cotnari, cât şi consumatorii de vin din toată ţara. Cu ploi din belşug în prima jumătate a anului, cu secetă şi zile caniculare spre sfârşitul verii şi începutul toamnei, anul viticol 2011 va rămâne scris în litere de aur în istoria Cotnariului. Calitatea bună a strugurilor, îmbinată cu tehnologia modernă şi măestria vinificatorilor au dat 'viaţă' acestei licori numită 'Frâncuşa de Cotnari 2011”, a declarat celor aproximativ 300 de persoane venite la eveniment, Constantin Deleanu, preşedintele directoriatului Companiei Cotnari SA.
Reprezentantul societăţii vini-viticole afirmă că vinul din acest an va avea o concentraţie mai mare de zaharuri, iar producţia va fi mai mare decât în anii anteriori. „Cu siguranţă vinurile de Cotnari din acest an vor fi premiate la marile concursuri internaţionale care vor avea loc în următorii ani”, a mai spus Constantin Deleanu.
La evenimentul de vineri seară au fost prezente aproximativ 300 de persoane, printre care specialişti în domeniul oenologiei, reprezentanţi ai Asociaţiei Degustătorilor, academicianul Valeriu D. Cotea, jurnalişti, scriitori, reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene, precum şi prefectul Dragomir Sava Tomaşeschi.
Sursa: Agerpres