Victor Ponta și Daniel Constantin s-au întâlnit, săptămâna trecută, pentru a discuta despre despăgubirile pe care Guvernul le pregătește pentru fermierii afectați de secetă.
Seceta din agricultură ne va afecta, cu siguranță. Am vorbit cu ministrul Agriculturii, ne pregătim pentru partea de despăgubiri pentru cei care au avut terenuri... La grâu nu e atât de mult, la porumb e mai rău. Dar, cu siguranță, seceta de anul acesta se va vedea până la sfârșitul anului și, atunci, hai să luăm niște măsuri să dăm stabilitate celorlalte ramuri economice, în așa fel încât ceea ce scade din agricultură să putem să compensăm pe partea cealaltă, a declarat Victor Ponta pentru Antena 3.
Primul ministru le promite fermierilor despăgubiri pentru culturile pârjolite de secetă. Victor Ponta nu a precizat însă cuantumul acestor despăgubiri și nici în cât timp vor intra fermierii în posesia banilor. Atât premierul, cât și ministrul Agriculturii nu spun suprafața afectată de secetă și propusă pentru despăgubiri și nici nu dau vreo estimare a producției de porumb, aceasta fiind una dintre culturile cele mai afectate.
În aceeași ordine de idei, ministrul Agriculturii a notificat deja Comisia Europeană că va acorda despăgubiri pentru culturile calamitate de secetă. Noi vom face o evaluare generală, vom vedea ce putem să obținem de la bugetul de stat pentru că, în mod clar, fondurile pentru secetă, pentru despăgubiri, vor veni de la bugetul de stat. Ministerul Agriculturii are un buget bun. Nu am prevăzut de la începutul anului eventualele despăgubiri pentru secetă, dar e momentul să ne gândim la așa ceva. (...) Este ajutorul de minimis care se acordă doar cu notificarea Comisiei Europene. Ajutorul poate ajunge până la 15.000 de euro, acordat pentru o perioadă de 3 ani.
Evaluarea suprafețelor calamitate trebuie făcută de o comise în care sunt reprezentanți ISU și ai Direcțiilor Agricole. În multe zone din țară, fermierii și-au făcut singuri evaluare. Ei au comunicat primăriilor din localitățile unde au fermele vegetale. În alte zone, fermierii au plătit transportul comisiei ca să fie siguri că s-a notat că au culturile afectate de secetă. Datele despre culturile calamitate s-au centralizat la nivelul Prefecturilor. Ministrul Agriculturii nu a făcut publică nicio situație.
O altă măsură de ajutorare a fermierilor păgubiți este scutirea de impozitul pe norma de venit. Pentru viitor, șeful Agriculturii românești spune că a gândit o strategie de irigații. Din 2012 și până-n prezent am mărit sumele pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigații astfel încât astăzi avem proiecte în faza finală de implementare în valoare de 140 de milioane de euro.