Culturile de sfeclă de zahăr din Uniunea Europeană s-au extins anul acesta atingând cel mai mare nivel din ultimii şase ani, într-un moment în care Nestle şi alte companii alimentare se plâng că nu dispun de suficientă materie primă.
Potrivit estimărilor Rabobank International, producătorii de sfeclă de zahăr din UE vor recolta 17,26 milioane tone metrice în anul agricol 2011-2012, care va debuta la 1 octombrie. Producţia va creşte în condiţiile în care suprafaţa cultivată s-a mărit cu 4 procente, ajungând la 1,57 milioane hectare.
Uniunea Europeană a înregistrat în ultimii patru ani o scădere a producţiei de sfeclă de zahăr, după ce Organizaţia Mondială a Comerţului a limitat exporturile. În tot acest timp, preţurile au crescut spectaculos, iar companiile au rămas fără materie primă.
„Există o problemă majoră în UE, deoarece nu este suficient zahăr disponibil pentru a satisface cererea”, susţin reprezentanţii companiei Nestle, cea mai mare procesatoare de zahăr din lume. „Reforma zahărului s-a bazat pe presupunerea că preţurile mondiale vor rămâne mai mici decât preţurile din UE, ceea ce nu a fost cazul. În consecinţă, piaţa europeană a zahărului nu funcţionează aşa cum trebuie”, concluzionează aceştia.
În timp ce procesatorii din industrie se aşteaptă ca până în aprilie 2012 preţul produselor zaharoase să crească cu 20 la sută, Roger Waite, purtător de cuvânt pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene, a precizat că deficitul de zahăr a fost cauzat de scăderea producţiei de anul trecut şi reducerea importurilor.
Contractele futures de zahăr brut tranzacţionate la Bursa din New York s-au triplat în ultimul an, în timp ce producţia mondială a scăzut. Cererea din India, principalul consumator de zahăr din lume, a crescut cu 13 la sută în ultimii patru ani. Pe de altă parte, Brazilia, cel mai mare producător de zahăr, a înregistrat o creştere de 25 procente în acelaşi interval de timp.
Recolta de sfeclă de zahăr din Uniunea Europeană a fost cu 10 la sută mai slabă anul trecut din cauza îngheţului. Pentru a stimula livrările, Comisia Europeană a autorizat importurile de zahăr cu taxă zero.
În luna martie, zahărul alb (rafinat) s-a comercializat în Europa la aproximativ 517 euro tona, mai mult decât preţul de referinţă al UE de 404,40 euro. Preţul de referinţă este baza pentru negocierile cu importatorii şi vânzarea stocurilor de intervenţie, care sunt utilizate de către guverne pentru a echilibra piaţa în perioadele de deficit sau de excedent.
Organizaţia Mondială a Comerţului a limitat exporturile UE la 1,35 milioane tone pe an. Pe de altă parte, anul trecut UE a limitat exporturile sale la aproximativ 600.000 tone.
Franţa, cel mai mare producător de zahăr din Uniunea Europeană, va avea un randament record anul acesta, estimat la 15,4 tone pe hectar. Şi recolta din Marea Britanie va fi cu 20 la sută mai mare, susţine Rabobank, citată de Bloomberg.