ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI S-A DECLANȘAT PROCEDURA DE INFRINGEMENT. Legea produsului românesc (Legea 321, 51% produse românești/locale sau din promixitate pe rafturile supermarketurilor) i-a adus României procedura de infringement. Vestea proastă a fost dată în urmă cu puțin timp!
Președintele comisiei pentru afaceri europene a Senatului, Gabriela Crețu, și agentul guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), Horațiu Radu, au anunțat că România a primit astăzi de la Comisia Europeană notificarea declanșării procedurii de infringement pentru Legea care obligă marii comercianți să vândă 51% produse locale.
"Vom respinge pe fond, cel puțin agentul nostru (guvernamental, la Curtea de Justiție a UE - n.red.), infringementul care urmează, dar trebuie sa acceptăm că este necesară și o ameliorare a Legii", a arătat, miercuri, președintele comisiei pentru afaceri europene din Senat, Gabriela Crețu.
UPDATE. Agentul guvenamental a confirmat că România a primit astăzi (miercuri, 15 februarie 2017) notificarea de infringement din partea Comisiei Europene. Procedura de infringement presupune mai multe etape, inclusiv trimiterea notificării, autoritățile de la București având acum obligația de a trimite în maximum 2 luni un răspuns la argumentele Comisiei.
Procedura de infringement constituie un proces care presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, dacă părțile nu se înțeleg, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție, unde țara în cauză este amendată, de obicei, cu o sumă substanțială.
La acest moment, oficialii de la Bruxelles arată că autoritățile române nu au demonstrat până acum, deși au existat discuții pe această temă, că Legea este justificată.
Comisia Europeană a lansat procedura de infringement și pentru o lege pentru sectorul agricol din Ungaria.(sursă informații: profit.ro)