PRIMELE ABATOARE AUTORIZATE. România a fost inclusă pe lista statelor membre în Uniunea Europeană care pot exporta carne de bovine în Turcia. Primele unități de abatorizare din țara noastră sunt supuse în această perioadă autorizării, anunță Ministerul Agriculturii. Producătorii care vor să exporte carne de vită au nevoie de un certificat sanitar veterinar eliberat de Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
În urma negocierilor purtate de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu cu omologul său turc, Faruk Çelik, precum şi a diligenţelor întreprinse de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) pe lângă instituţia similară din Turcia, la începutul lunii mai 2016 s-a decis asupra redeschiderii comerţului cu bovine şi carne de vită, informează MADR, într-un comunicat.
Astfel, în urma unei misiuni de audit desfăşurată în perioada 3-7 octombrie 2016 de către specialişti din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Creşterii Animalelor din Republica Turcia, au fost validate primele unităţi de abatorizare pentru bovine ce pot exporta carne de vită.
Producătorii interesați să exporte carne de vită în Turcia au nevoie de un certificat sanitar veterinar.
Printre informațiile despre animale, care se regăsesc în certificat, sunt următoarele: animalele provin din unităţi care nu se află sub restricţii oficiale privind sănătatea animală, pentru cel puţin 42 de zile în cazul brucelozei, pentru ultimele 30 de zile în cazul antraxului, pentru ultimele 6 luni în cazul rabiei, fără să fi avut contacte cu animale din unităţi care nu îndeplinesc aceste condiții. Animalele care urmează să fie exportate sunt identificate printr-un sistem permanent de identificare care să permită trasabilitatea acestora la mama şi efectivul de origine încât să se poată demonstra ca aceste animale nu sunt bovine expuse. Animalele s-au născut după data la care au fost impuse măsurile de interdicţie referitoare la hrănirea rumegătoarelor cu făinuri de oase şi
carne, seu şi jumări derivate de la rumegătoare. Fiecare animal care urmează să fie exportat nu a venit în contact cu biongulate importate în ultimele 30 de zile, etc.
IMPORTANT! Modelul de certificat sanitar veterinar pentru carnea proaspătă, refrigerată, congelată (carcasă) de bovine domestice necesar derulării exportului, aprobat de către Serviciile Veterinare din Republica Turcia îl puteți descărca de la această adresă: http://www.ansvsa.ro/upload/admin/altele/Turcia_CSV_bovine_domestice.pdf