Adama
AGRICOVER

Recensămînt agricol 2010 - 2011: minus 1,2 milioane de hectare teren arabil

Publicat: 29 iunie 2011 - 11:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Suprafaţa arabilă a României s-a redus cu 1,2 milioane de hectare în mai puţin de 10 ani, ajungând în prezent la numai 8,1-8,2 milioane hectare, a declarat, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Valeriu Tabără, într-o conferinţă de presă.

„Deşi nu sunt încă oficiale aceste date din actualul Recensământ General Agricol (RGA), nu mai putem discuta de o suprafaţă de 9,4 milioane de hectare de teren arabil ci de numai 8,1- 8,2 milioane hectare. Vedem astfel că în ultimii 10 ani, practic nici nu sunt 10 ani de la ultimul RGA din 2003, suprafaţa arabilă a României s-a redus cu aproape 1,2 milioane de hectare”, a precizat Tabară.

Din teren arabil - teren intravilan
Care este părerea specialiştilor din agricultură despre suprafaţa de 1,2 milioane de hectare de teren agricol care nu se mai regăseşte în urma inventarierii la nivel naţional?
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu consideră că este vorba de o „suprafaţă imensă”, şi cauza constă în principal din uşurinţa cu care primarii comunelor aprobă scoaterea din circuitul agricol a sute de hectare. De asemenea, Dragoş Frumosu apreciază că, într-o mai mică măsură însă, la această scădere ar fi contribuit şi faptul că la sate terenurile au fost împărţite, dar unii nu au primit încă titlurile de proprietate şi nu au putut face cadastru.
„În cea mai mare parte terenurile scoase din circuitul arabil au fost trecute în intravilan şi multe din ele sunt într-o oarecare măsură construite. Perioada care a trecut de la ultimul recensământ din 2003, acoperă anii de creştere în construcţii când terenurile agricole se cumpărau în disperare şi erau apoi construite. În acest caz sunt de acuzat şi primarii care dau aprobările, dar cei mai vinovaţi sunt responsabilii din Ministerul Agriculturii care nu au un plan şi norme care să prevadă cât teren din jurul unei comune poate fi trecut în intravilan pentru construcţii, în detrimentul agriculturii”, ne-a declarat Dragoş Frumosu, scrie romanialibera.ro.

Distribuirea minusului
Dacă s-ar lua în calcul posibilitatea ca o bună parte din aceste terenuri să fi fost transferate pentru păşuni şi împăduriri, specialiştii din agricultură spun că mult sub 10% din terenuri ar fi putut avea această destinaţie.

„Foarte puţin teren arabil a fost transferat pentru păşuni şi împăduriri. Suprafeţele sunt neglijabile dacă ne raportăm la suprafaţa de 1,2 milioane hectare. Mult sub 10% din suprafaţa totală „dispărută” ar fi putut fi utilizată pentru păşuni sau împăduriri.” a afirmat un responsabil din cadrul Ministerului agriculturii, scrie realitatealibera.ro.

Parcele de teren, multe şi mici
Mărimea medie a exploataţiilor agricole în România este de 3,45 hectare, una dintre cele mai mici din Europa. „Fermele fără personalitate juridică deţin suprafeţe medii de 1,91 hectare, iar cele cu personalitate juridică au exploataţii cu suprafeţe de aproximativ 190 hectare. Aici ar trebui să acţionăm în perspectivă, pentru a stimula formarea acelor ferme ale căror suprafeţe să fie apropiate de media fermelor cu personalitate juridică”, a afirmat ministrul Tabără.
Ministrul a mai spus că în prezent la nivel naţional există aproximativ 3,85 milioane de exploataţii agricole, dintre care doar 31.000 sunt cu personalitate juridică.

Vizualizat: 3771 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii