Ministerul agriculturii din SUA, USDA, prognozează în cel mai recent raport al său privind situaţia cererii şi a ofertei (WASDE) o recoltă de porumb mondială ceva mai scăzută faţă de estimarea precedentă.
Stocurile rămân neschimbate, ba chiar sunt ceva mai stabile, consideră analiştii, atingând 200,9 milioane de tone. Aceste estimări s-au oglindit în comerţul electronic prin scăderi ale cotaţiilor la bursă.
După publicarea raportului lunar al USDA, cotaţiile grâului şi ale porumbului la CBOT au scăzut.
La bursa europeană la termen de la Paris (Matif), cotaţiile porumbului au scăzut, de asemenea, ca o reacţie la raportul USDA în care se vorbeşte despre o situaţie stabilă a stocurilor.
Ministerul agriculturii din SUA şi-a redus prognoza privind recolta mondială de porumb 2017/18 cu 3,4 milioane, estimând 1,0335 miliarde de tone. SUA ar urma să recolteze 359,5 milioane de tone (-2,6 milioane de tone). Producţia medie prognozată este de 169,5 buşeli/acru, ceva mai redusă faţă de luna trecută, în special în statele federale South Dakota, Iowa, Minnesota şi Illinois. Astfel, USDA nu şi-a redus atât de tare prognoza privind recolta, precum se aşteptaseră participanţii de pe piaţă.
USDA prevede pentru UE o recoltă de 60 milioane de tone de porumb (-1,6 milioane de tone), în timp ce Canada ar urma să recolteze 13,9 milioane de tone (-0,5 milioane de tone); aici se oglindeşte suprafaţa cultivată mai redusă. Ucraina ar urma să aibă o producţie mai slabă, însă de pe suprafeţe mai mari, ceea ce face ca recolta totală să rămână neschimbată, fiind estimată la 28,5 milioane de tone.
Exporturile estimate ale SUA pentru 2017/18 ar urma să atingă 47 milioane de tone (-0,6 milioane de tone). Concurenţa din Argentina şi Brazilia şi vânzările slabe din recolta nouă în SUA contribuie la o modificare a prognozei. Şi exporturile de porumb estimate în UE au scăzut uşor, în timp ce importurile au crescut la 16 milioane de tone (plus milioane de tone). Cu aceeaşi cantitate cresc exporturile estimate ale Ucrainei, atingând 21,5 milioane de tone.
Consumul mondial de porumb ar urma să ajungă în 2017/18 la 1,061 miliarde de tone, depăşind astfel producţia mondială. Consumul estimat al SUA ar urma să atingă 316,3 milioane de tone (-0,6 milioane de tone). O cauză a acestei scăderi este consumul ceva mai redus de porumb ca şi hrană penru animale, dar şi utilizat industrial, în timp ce producţia de etanol rămâne neschimbată.
Stocurile finale de porumb 2017/18 ar urma să fie de 200,9 milioane de tone (plus 0,1 milioane de tone), se arată în raportul lunar al USDA. Analiştii prognozaseră o scădere, estimând 194,7 milioane de tone. Pentru SUA se prognozează la 31 august 2018 stocuri de 57,7 milioane de tone (-1,3 milioane de tone) de porumb.
Sursa: agrarticker.de