APEL AL FERMIERILOR CĂTRE AUTORITĂŢI. Confederațiile şi asociațiile din agricultură şi industria alimentară avertizează că, din cauza condiţiilor climatice extreme cu care se confruntă fermierii români în acest an agricol, aceştia riscă falimentul sau chiar acapararea suprafețelor de teren de către furnizorii de inputuri, dacă statul nu evaluează urgent pagubele produse de seceta extremă şi de îngheţ.
Redăm mai jos apelul fermierilor români, transmis către AGROINFO de Alianța pentru Agricultură şi Cooperare, în numele tuturor membrilor şi organizaţiilor membre ale celor patru organizaţii fondatoare - Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) şi Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR):
Confederațiile şi asociațiile din agricultură şi industria alimentară reunite în Alianța pentru Agricultură şi Cooperare au trimis, pe 1 aprilie 2020, o scrisoare către autoritățile centrale prin care solicită să elaboreze urgent cadrul legal pentru constatarea şi evaluarea pagubelor suferite de culturile agricole.
Aşa cum arată şi datele recente ale INMH, o mare parte a județelor din sudul şi estul României sunt afectate de secetă puternică şi extremă, care a început în toamna anului 2019 şi continuă până în prezent.
Recent, în a doua jumătate a lunii martie, starea precară a culturilor de toamnă a fost înrăutățită de fenomenul de îngheț, care, în unele zone, a degradat total suprafețe extinse cu rapiță sau păioase. În absența unui cadru legislativ adecvat,Alianța solicită imperativ elaborarea procedurii de desfăşurare a activităților de constatare şi evaluare a pagubelor suferite de culturile agricole afectate de fenomenele meteorologice nefavorabile amintite, în condițiile în care deja lanțul de aprovizionare şi desfacere a produselor agro-alimentare este greu pus la încercare de criza provocată de pandemia de Covid-19.
„Este necesar ca acest act normativ să uniformizeze practica la nivel local, deoarece, în acest moment, cererile fermierilor/înştiințările de calamități sunt blocate, întrucât autoritățile locale, în lipsa bazei legale clarificatoare, nu dau curs solicitărilor primite de la fermierii afectați deja”, se arată în documentul trimis de Alianță către Guvernul României (...)
„Vă rugăm să dispuneți emiterea cu celeritate a Ordinului de Ministru/OUG/HG, în acest mod acoperindu-se vidul legislativ referitor la constatarea şi despăgubirea pagubelor aduse culturilor agricole de fenomenele meteorologice nefavorabile (secetă, îngheț, etc)”.
În apelul Alianței se mai solicită, pe fondul restricțiilor de trafic si măsurilor de distanțare socială, ca măsură urgentă şi relativ uşor de pus în practică până la elaborarea actului normativ, organizarea unei comisii de constatare județene care să înceapă imediat, la nivel centralizat, evaluarea situația suprafețelor afectate de secetă până la nivel de bloc fizic, pentru o cartografiere precisă a extinderii feneomenului.
Procesele verbale de constatare şi evaluare a pagubelor sunt necesare pentru a fi prezentate autorităților fiscale de control prin care se justifică efectuarea de cheltuieli cu înființarea şi întreținerea culturilor agricole, care fie nu vor avea recoltă, necesitând a fi întoarse, fie vor fi reportate în cheltuielile noilor culturi care se pot înființa. De asemenea, intervenția la nivel legislativ este imperios necesară, având în vedere că, la acest moment, fermierii sunt expuşi riscului de neîndeplinire a obligațiilor din contractele futures, inclusiv riscului de acaparare a suprafețelor de teren de către furnizorii de inputuri.
Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!
Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro
CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo