SUBVENŢII APIA 2020. Suma acordată fermierilor români ca avans din plăţile directe ar putea fi mai mare în acest an, în contextul dificultăţilor cu care se confruntă agricultorii din cauza pandemiei de COVID-19. Ce se întâmplă cu controlul pe teren!
Aşa cum v-a obişnuit, AGROINFO vă aduce informaţii direct de la cei care iau deciziile care vă afectează!
Ministerul Agriculturii a solicitat Comisiei Europene ca fermierii români să poată primi anul acesta un avans mai mare din plăţile directe pe suprafaţă şi plata avansului să înceapă înainte de 16 octombrie, data prevăzută în mod normal de regulamentele europene.
Am solicitat ca 75% din valoarea plăţilor directe şi 85% din plăţile de agromediu să fie plătită mai devreme de 16 octombrie. Iniţial, în scrisoarea către comisarul european pentru Agricultură, a fost 15 septembrie, sunt mai multe state membre care au solicitat plata avansului mai devreme, dar ne gândim că până vin avansurile, entru a putea să asigurăm lichidăţi în piaţă, putem să mergem pe varianta de adeverinţe de credit, ca să putem să ajutăm fermierii cât mai repede cu putinţă, a declarat, la solicitarea AGROINFO, secretarul de stat în MADR Emil Dumitru.
Pentru a putea plăti fermierilor români avansul din subvenţii, APIA trebuie să încheie depunerea cererilor unice de plată.
AGROINFO v-a informat că, până acum, mai puţin de 140.000 de fermieri, toţi din sectorul vegetal, au reuşit să depună la APIA cererile de plată pentru subvenţiile pe 2020, pentru o suprafaţă ce depăşeşte cu puţin 537.000 de hectare. În contextul în care APIA a suspendat depunerea plăţilor, odată cu instituirea stării de urgenţă din cauza pandemiei de coronavirus, Ministerul Agriculturii caută o metodă ca fermierii să poată depune cererile online.
DETALII aici: EMIL DUMITRU: CUM VOR FI DEPUSE CERERILE APIA PE 2020! SUTE DE MII DE FERMIERI AFECTAŢI!
Comisia Europeană a decis că statele pot prelungi termenul de depunere a cererilor unice fără penalităţi de la 15 mai la 15 iunie 2020.
DETALII aici: CERERI SUBVENŢII APIA! DECIZIE COMISIA EUROPEANĂ!
Am solicitat şi la Comisia Europeană, la consiliul miniştrilor Agriculturii din 25 martie, reducerea ratelor de control. Acesta se va face doar prin teledetecţie, o să fie control pe teren doar acolo unde se impune neapărat deplasarea inspectorului APIA pe teren, să verifice anumite suprapuneri, supradeclarări, în rest o să încercăm să gestionăm cererile în modul acesta informatizat, a mai spus Emil Dumitru, pentu AGROINFO.
VEZI şi ALTE MĂSURI DE SPRIJIN SOLICITATE DE MADR PENTRU FERMIERII AFECTAŢI DE COVID-19.
Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!
Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro
CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo